STARI BAKIN RECEPT ZA MEKIKE, BEZ MLEKA I JAJA: 1 trik čini da budu mekane kao pamuk

Donosimo vam recept za najmekše mekike, bez jaja i mleka, koje će nahraniti čitavu porodicu.

Objavljeno: 20.07.2023. 19:29h
Autor:
Foto: Printscreen Youtube/ Moja kuhinja Tanja

Sastojci:

  • 400 ml mlake vode
  • 10 g suvog kvasca
  • 500 g pšeničnog belog brašna
  • kašičica soli
  • ulje

Priprema:

U mlakoj vodi rastvoriti kvasac i dobro promešati. Ostaviti kvasac sa strane, pa u dublju činiju sipati brašno, dodati so, pa promešati, a zatim dodati razmućeni kvasac. Umesiti testo i dobro ga izraditi varjačom. Prekriti ga plastičnom folijom i ostaviti 10 ak minuta da odstoji, a zatim ponovo premesiti teso i prekriti ga folijom i ostaviti da odstoji oko pola sata.

Sipati ulje u tiganj i ostaviti da se zagreje. U ulje stavite jednu čačkalicu ( to je trik, kako ono ne bi pregorelo). Podmazati ruke ulje, a zatim rukama formirati mekike i spuštati ih u tiganj da se prže. Pržiti ih oko 3, 4 minuta sa obe strane dok ne porumene. Vaditi ih u tanjir obložen ubrusom.

Prijatno!