Probavne smetnje

Kako da se rešite proliva: Pijte dosta tečnosti, izbegavajte mlečne proizvode i masnu hranu

Proliv je simptom bolesti, a najčešće ga uzrokujuvirusi, bakterije, paraziti i pokvarena hrana. Često je bezopasan i nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana.

Foto: Thinkstock

Deci i starijima ili bolesnim osobama proliv može, kroz masovno gubljenje tečnosti i soli iz organizma, da nanese teške smetnje u organizmu. Proliv se dijagnostikuje ukoliko je stolica česta, vodena ili retka. Ukoliko traje duže, radi se o hroničnom prolivu.

Kod ove smetnje može da vam pomogne čaj od hrastove kore. OVDE saznajte više o tome.

Uzroci proliva

Osim spomenutih, postoji još niz njegovih uzročnika, a među kojima su stresne situacije i nervoza, problem probave,alergije ili loše podnošenje namirnica poput laktoze i šećera. Proliv možete da dobijete i od određenih lekova.

Lekara posetite ukoliko: proliv traje više od pet dana, ako je stolica krvava ili jako tamna, kod pojave visoke temperature, kod nesvestice, slabosti i umora, kod dehidracije, kod jakog proliva nakon putovanja.

Kako zaustaviti proliv

Prvenstveno je bitno dapijete dovoljno tečnostikako biste izbegli dehidraciju, izbegavajte mlečne proizvode jer su oni teški za probavu. Izbegavajte masnu i slatku hranu, umesto toga jedite dvopek, banane, pirinač i slane štapiće.

Najvažnije je da nadoknadite tečnost i soli koji su izgubljeni prolivom. Najčešće proliv prođe sam od sebe nakon nekoliko dana, a ako se to ne dogodi reagujte brzo i posetite lekara.

Foto: Thinkstock

Iako je često bezopasan i nestaje sam od sebe nakon nekoliko dana, izbegavajte mlečne proizvode, masnu i slatku hranu