5 RECEPATA ZA NAJUKUSNIJA JELA OD SPANAĆA: Kralj povrća u neodoljivim specijalitetima koja ćete redovno spremati
Izdojili smo vam 5 ukusnih recepata sa spanaćem, kako bi se ova zdrava namirnica što češće našla na vašem stolu.
Autor:
Spanać ima titulu „kralja povrća“ zbog visokog sadržaja mineralnih materija, vitamina, antioksidativnog svojstva i mogućnosti da spreči nastanak mnogih stanja i bolesti. Probajte neki od ovih recepata i iskorisitite ovaj period kada je njegova sezona, jer zamrzavanjem gubi korisna svojstva u velikoj meri.
Klasičan spanać
Klasičan recept za spanać koji je idealan prilog za porodični ručak. Porebni su vam još i kašika brašna, kockica putera, 2 čena belog luk i so. 1 kg spanaća se opere, probari dok ne omekša, ocedi i sitno isecka. Iseckan beli luk i brašno kratko pržiti na otopljenom puteru uz stalno mešanje. Na sve to dodati iseckan spanać i dolivati mleko do željene gustine. Posoliti po ukusu.
Pita od spanaća
Ima li ukusnijeg doručka od tople pite uz hladan jogurt?! Pripremite je i oduševite drage osobe!
500 g spanaća dobro operite i malo prokuvajte. Za to vreme, umesite testo od 200 g kukuruznog brašna, 200 g belog brašna, kašičice praška za pecivo i soli, pa dodajte 4 jajeta, 1,5 šoljicu ulja, šoljicu mleka i jednu pavlaku. Dobro sjedinite, sipajte u podmazan pleh, a zatim preko sipajte prokuvan spanać, koji ste potom isprali hladnom vodom. Da bi pita dobila izgled kao na slici, nemojte koristiti smrznuti, već svež spanać, a umesto pavlake možete koristiti sir.
Krem supa od spanaća
Ukusno, toplo predjelo, kojem niko ne može da nađe manu! Što je najvažnije, priprema se vrlo jednostavno i brzo, pomoću jeftinih i lako dostupnih sastojaka!
Stavite spanać da se kuva, a u posebnoj šerpi skuvajte dva krompira srednje veličine, glavicu crnog i čen belog luka. Posolite po ukusu, a kada se skuva, sve zajedno ispasirajte u secku zajedno sa spanaćem. Propržite dve kašike brašna na ulju, pa nalijte vodu u kojoj ste kuvali krompir i luk i dodajte ispasirano povrće. Izmešajte i ostavite da se kuva na srednjoj temperaturi oko 15 minuta, a za to vreme razmutite jedno jaje sa 2 kašike pavlake, dodati malo supe koja se kuva, sjediniti pa sve sipati u supu.
Muska od spanaća
Musaka koja je sve , samo ne klasična. Sastojci koji su vam potrebni su spanać, mleveno meso, crni i beli luk, pirinač, kisela pavlaka, jaja, mleko, ulje, so, vegeta i biber. Priprema je veoma jednostavna, spanać se obari i isecka. Za to vreme se proprži luk sa mesom na ulju, kada je do pola gotovo, dolije se voda i pirinač. Musaka se ređa tako što stavljate sloj spanaća, fil sa mesom i opet spanać. Musaka se prelije umećenim jajima sa pavlakom i mlekom i dobro se zapeče.
Ćufte od spanaća
Čak i manje iskusne domaćice će oduševiti ovim jelom. Spanać se uobičajeno pripremi, dodaju se dve kašike prezli prezle i dva jajeta, začini se po ukusu, umuti se smesa i oblikuju se ćufte. Ćufte se prže na dosta ulja. Kako bi bile sočnije, preliju se smesom od jogurta i sitno seckanog belog luka.