neodoljiv!
STARINSKI RECEPT ZA SOČNI MAKEDONSKI KOLAČ IDEALAN ZA DANE POSTA: Pravi se vrlo lako, topi se u ustima, a ukus OPIJA
Makedonski kolač pripremljena na ovaj način je omiljena posna poslastica mnogima! Probajte ga i saznajte zašto!
Autor:
Makedonski kolač po starinskom receptu je savršen slatkiš sa posne dane. Predivno miriše, a ukus mu je još neodoljiviji. A u to, pravi se za svega nekoliko minuta, te nemate izgovor - počastite svoju porodicu i drage ljude ovom fenomenalnom poslasticom!
Sastojci (mera je šoljica od 2 dl):
- 5 šoljica mineralne vode
- 5 šoljica brašna
- 3 šoljice ulja
- 3 šoljice pšeničnog griza
- 1 kašičica cimeta
- 200gr seckanih oraha
- 200gr suvog grožđa
- 1 prašak za pecivo
Za sirup:
- 350 gr šećera
- 400 - 500 ml vode
- 2 vanil šećer
Za posipanje:
- 50gr oraha
Način pripreme:
Sjedinite u jednoj čini brašno, pšenični griz, prašak za pecivo, cimet, seckane orahe, suvo grožđe ( koje ste prethodno oprali i potopili u vodi). Sve sastojke dobro izmešajte, pa u sredini smese napravite udubljenje i u njega sipajte mineralnu vodu i ulje. Potom opet sve dobro sjedinite tako da ne bude grudvica.
Pleh premašite sa malo ulja, a zatim pospite brašnom, kako se kolač ne bi lepio za dno, a nakon toga sipajte dobijenu smesu. Kolač staviti u rernu koja se zagrejala na 180 stepeni i peći oko 35 stepeni.
Za to vreme skuvajte preliv od šećera, vode i vanilin šećerom. Ohlađen kolač isecite na kocke, a onda ga prelijte vrelim sirupom.