RECEPT ZA ŠVALER TORTU: Bogata poslastica kojoj nema ravne, a baš ovako su je pravile naše bake
Recept za Švaler tortu su naše bake čuvale u svojim sveskama, a nekada je bila nezaobilazna na svečanim trpezama.
Autor:
Švaler torta je poslatica koja se nekada pravila za posebne prilike, a svaka domaćica je recept znala napamet. Biće još ukusnija ako je napravite tri dana pred važan događaj, jer se na taj način sastojci bolje povežu, aukus bude još lepši.
Sastojci:
Za kore:
- 300 g šećera
- 3 kašike prezli
- 3 kašike brašna
- 300 g seckanih oraha
- 15 belanaca
Za prvi fil:
- 1/2 mleka
- 2 pudinga od vanile
- 5 kašika brašna
- 5 kašika šećera
Za drugi fil:
- 15 žumanaca
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 100 ml vode
Za treći fil:
- 500 g margarina
- 350 g šećera u prahu
- 100 g čokolade
Za dekoraciju:
- 4 šlaga
Priprema:
U dubljoj posudi umutiti 5 belaanaca sa 100g šećera, dodati 1 kašiku prezli, kasiku brašna i 100 g seckanih oraha, pa lagano promešati špatulicom ili kašikom. Smesu peći u rerni na 150 stepeni oko 45 min. Isto ponoviti još 2 puta.
Fil 1: Puding razmutite u mlakom mleku, sa šećerom i brašnom, pa sve kuvajte na umerenoj vatri dok se zgusne. Kada je puding gotov ostavite da se ohladi.
Fil 2: Penasto umutiti 15 žumanaca sa 150 g šećera i vanilin šećerom, zatim dodati 100 ml vode i kuvati na pari dok se ne dobije gust fil.
Fil 3: Umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa dodati oba prethodno pripremljena fila. Promešati i podeliti fil na 2 dela, pa u jedan dodati 100 g tamne čokolade.
Tortu filovati sledećim redom: kora-žuti fil-tamni fil-kora-žuti fil-tamni fil-kora-šlag.