RECEPT ZA KOLAČ SA JAGODAMA BEZ PEČENJA: Neodoljivo kremasta poslastica koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim
Iskoristite sezonu jagodana i napravite ovaj ukusan i jednostavan kolač bez pečenja.
Autor:
Kolač koji se ne peče i nije previše zahtevan san je mnogih domaćica. Danas vam donosimo recept za poslasticu koja je idealna za sve prilike. Veoma lako i brzo se pravi, neodoljivo je kremast i ukusan, i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.
Sastojci:
- 32 komada petit keksa
- 100 ml mleka
Crveni deo:
- 200 grama jagoda
- voda
- 6 kašika šećera
- 2 pudinga sa ukusom jagode
Žuti deo:
- 700 ml mleka
- 2 pudinga sa ukusom vanile
- 8 kašika šećera
- 150 grama putera ili margarina
- 200 ml slatke pavlake
- jedna kesica želatina u granulama (10 grama)
- 300 grama jagoda
Priprema:
Posložite red petit keksa u dublji pleh (oko 16 komada) a zatim prelijte sa 100 ml mleka. U pleh možete staviti foliju pa keks – posle kolač izvaditi ili služiti iz pleha. Izblendirati ili izgnječiti 200 grama jagoda pa dodati vode da bude 500 ml. Staviti na vatru.
Posebno umutiti puding od jagode, 200 ml vode i šećer. Kada voda sa jagodama na vatri provri, dodati razmućen puding i mešati dok se ne zgusne. Vrući puding od voća odmah preliti preko keksa u plehu.
Na puding odmah poređati drugi red keksa. Nije potrebno da se keks umače u mleko jer će se opustiti od vreline pudinga. Očistiti preostalih 300 grama jagoda (ili po želji više) i preseći krupnije jagode napola. Želatin potopiti sa par kašika vode (dve do tri) i ostaviti da nabubri (taman dok skuvate puding).
Želatin zatim brzo istresti u puding, mešati pa sipati neumućenu slatku pavlaku i nastaviti mešanje dok se sve ne sjedini. Istresti trećinu tog fila preko drugog sloja keksa u plehu, preko poslagati jagode pa preliti sve ostatkom fila. Ostaviti da se ohladi pa staviti u frižider da se dodatno rashladi. Dekorisati šlagom ili po želji.
(Stil/Mini magazin)