REČ STRUČNJAKA

HRANA KOJA JE OKIDAČ ZA GLAVOBOLJU: Ove namirnice izbacite iz ishrane ako patite od migrene

Mnogo kafe, preslana hrana, stres, alkohol nekada mogu uticati na pojavu glavobolje.

Objavljeno: 08.06.2023. 08:00h
Autor:
Koja hrana utiče na pojavu glavobolje?, Foto: Shutterstock

Oni koji često imaju migrenu znaju kakav je to pakao. U pitanju je vrsta neurološkog oboljenja koju karakteriše neverovatno jaka glavobolja. Javlja se iznenada, a prate je mučnina, povraćanje, bledilo, znojenje kože i slabost celog tela. Ne može se sa sigurnošću reći šta joj je uzrok, ni šta je izaziva. Od migrene pati mnogo ljudi, međutim, češće žene.

Sa druge strane, naučnici su ustanovili da neke namirnice mogu doprineti pojavi glavobolje, ali, takođe, ističu je svačiji organizam drugačiji, te da ukoliko imate jake i česte bolove u glavi, obavezno se javite svom doktoru.

foto: Shutterstock

Alkohol

Migrenozni pacijenti ističu da im je svaki iole veći unos alkohola izazvao napad glavobolje. Najveći broj njih - 75 odsto, pominju crveno vino kao redovni okidač. Alkohol u svim slučajevima izaziva i dehidraciju, koja doprinosi pojavi glavobolje.

Čokolada

Čokoladu sadrži i kofein i beta-feniletilamin, koji kod nekih ljudi mogu da izazovu glavobolju.

foto: Shutterstock

Kafa

Iako umerena doza kofeina u kafi čak i pomaže da se zaustavi migrena, previše ovog napitka podstiče jaku glavobolju.

Veštački zaslađivači

Sadrže aspartam, koji se koristi kao zamena za šećer u nekim vrstama hrane. Ima ga i u veštački zaslađenim bezalkoholnim pićima.

Suhomesnati proizvodi

Šunke, viršle, kobasice i ostali suhomesnati mesni proizvodi sadrže nitrate, konzervanse koji im čuvaju ukus i boju. Problem je što oni u krv puštaju azotov oksid, koji širi krvne sudove u mozgu, a taj proces dovodi se u vezu sa izazivanjem napada migrene.

Odležali sirevi

Ove slasne namirnice takođe sadrže tiramin. Što sir duže odleži, u njemu će ga biti više.

foto: Shutterstock

Hrana puna natrijumove soli

Mononatrijum glutaminat, so glutaminske kiseline, prirodno postoji u našem telu. Problem je što ga je proizvođači hrane koriste kao aditiv u mnogim namirnicama, poput soja-sosa. Većini ljudi ne smeta, ali migrenoznim bolesnicima ovaj konzervans donosi nesnosne bolove u glavi.

Preslana hrana

Previše soli u jelima okidač je za visoki krvni pritisak, koji može izazvati migrenu. Ako su još u pitanju prerađevine u kojima je slanoća pojačana konzervansima, glavobolja onda može biti i jačeg intenziteta.

foto: Shutterstock

Ukiseljene namirnice

Kiseli krastavčići, paprike i ljute papričice, takođe, sadrže tiramin. A mnogo ljudi koji imaju problema s glavoboljama na njega loše reaguju. Za njih je mnogo bolji izbor sveže povrće.

Smrznuta jela i pića

Oni su posebno štetni ako se konzumiraju brzo nakon napornih fizičkih aktivnosti (vežbanja ili rada) ili ako ih koristite kad ste pregrejani. Nemojte piti previše hladne napitke (voda, sokovi, pivo...), kao ni jako hladnu hranu poput sladoleda ili rashlađenih deserta.

SPREČITE NAPADE!

Ne izlažite se jakoj sunčevoj svetlosti, ona pogoduje migreni. Na prvi simptom glavobolje zamračite prostoriju, popijte lek i lezite. Što manje vremena budite uz kompjuter i ekrane, uključujući telefon i televiziju. Jedite redovno, ali se ne prejedajte i ne preskačite nijedan obrok. Neka u ishrani bude što više svežeg voća i povrća.

Pijte i dosta vode, ona je odlična kad imate glavobolju. Ne preterujte sa unosom kafe, smanjite stres koliko god je moguće (on je, takođe, veliki okidač) i priuštite sebi što više sna. Dobro će vam doći tehnike opuštanja - joga i meditacija. U slobodno vreme se opuštajte onako kako vam prija. Ako lekar preporuči, uradite i test intolerancije na hranu.