STARINSKE BUHTLE SA ORASIMA PO BAKINOM RECEPTU: Mekane kao duša, a nestaće sa stola čim ih iznesete

Buhtle sa orasima po starinskom bakinom receptu nestaće sa stola čim ih iznesete.

Objavljeno: 04.05.2023. 14:28h
Autor:
Bakin recept za buhtle sa orasima, Foto: Printscreen/youtube

Mekane, mirisne buhtle su prva asocijacija na detinjstvo i bakinu kuhinju, a ovo je stari bakin racept sa nadevom od oraha.

Sastojci:

  • 300 ml. mlakog mleka
  • 15 gr svežeg kvasca
  • 1 jaje + 1 žumance
  • 1 kašičica šećera
  • 30 ml malsinovog ulja
  • korica oprano limuna
  • 550-600 gr brašna
  • prstohvat soli

Nadev:

  • 150 gr mlevenih oraha
  • 100 gr šećera
    Domaće buhtle sa orasima foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Izmrviti kvasac, dodati pola mlakog mleka i šećer, pa kad nadođe sipati u vanglicu. Dodati jaje i žumance, ulje, koricu limuna, ostatak mleka, pa dodavati brašno i prstohvat soli. Zamesite testo tako da bude malko mekše.

Ostaviti da naraste na sobnoj temperaturi. Naraslo testo premesiti malo rukama, pa razvući oklagijom u pravougaonik i iseći na kvadrate.

U orahe dodati šećer i malo vrućeg mleka. Sve dobro izmešati i sjediniti. U svaki kvadrat staviti punu kašičicu oraha. Spojiti prstima sa donje strane i redjati u podmazan pleh ili obložen papirom za pečenje.

Pokritii ostaviti da naraste još pola sata, pa peći na 190 stepeni oko 40 minuta. Kada su gotove pokrijte ih pamučnom krpom i ostavite da se ohlade. Po želji ih pospite vanilin šećerom ili šećerom u prahu.

(Stil/Bakina kuhinja)