OVAKO SE PRAVI NAJZDRAVIJI DORUČAK NA SVETU: Možete ga poneti na posao, a kilograme topi bez problema
Kaša napravljena od kukuruznog brašna kod Srba je poznata kao kačamak. To je izuzetno zdravo jelo koje podstiče rad creva i ubrzava metabolizam
Autor:
Kada je reč o kukuruznom brašnu, dovoljno je reći da ga mogu jesti i bebe nakon petog meseca života i to vam već dovoljno govori koliko je ono zdravo za celo telo.
Kukuruzno brašno ne sadrži gluten i može da ga konzumira svako, bez obzira na starost.
Kačamak ili palenta sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koji su neophodni našem telu. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.
Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.
100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam.
Dobrobiti palente ili kačamaka:
- Ubrzava metabolizam
- Jača imunitet kod dece
- Smanjuje rizik od kancera debelog creva i pojave hemeroida
- Smanjuje holesterol
- Sprečava gojaznost
Dijeta sa palentom od 4 dana:
Ponedeljak:
- Doručak: 100 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
- Ručak: 100 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
- Večera: 100 g palente, šolja kefira
Utorak:
- Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
- Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
- Večera: 100 g palente, šolja kefira
Sreda
- Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
- Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
- Večera: 200 g palente, šolja kefira
Četvrtak
- Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
- Ručak: 300 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
- Večera: 200 g palente, šolja kefira
Kako se pravilno sprema palenta:
U posoljenu vodu koja je proključala dodajte palentu, brzo mešajte da se ne ugrudva i a potom možete umešajte sveže razbijena jaja.
Kada je palenta spremljena dodajte dve kašičice blago prepečenog susama.