OVAKO SE PRAVI NAJZDRAVIJI DORUČAK NA SVETU: Možete ga poneti na posao, a kilograme topi bez problema

Kaša napravljena od kukuruznog brašna kod Srba je poznata kao kačamak. To je izuzetno zdravo jelo koje podstiče rad creva i ubrzava metabolizam

Objavljeno: 24.04.2023. 09:26h
Autor:
Kako se sprema najzdraviji doručak na svetu?, Foto: Profimedia

Kada je reč o kukuruznom brašnu, dovoljno je reći da ga mogu jesti i bebe nakon petog meseca života i to vam već dovoljno govori koliko je ono zdravo za celo telo.

Kukuruzno brašno ne sadrži gluten i može da ga konzumira svako, bez obzira na starost.

Kačamak ili palenta sadrži dovoljno minerala, nutrijenata i vitamina koji su neophodni našem telu. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer takođe utiče i na dobro i zdravo varenje hrane.

foto: Shutterstock

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Takođe može se pohvaliti sa velikim sadržajem fosfora, magnezijuma, cinka, kalijuma, bakra, selena i mangana.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodne materija tako da su i njeni ugljeni hidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam.

foto: Shutterstock

Dobrobiti palente ili kačamaka:

  • Ubrzava metabolizam
  • Jača imunitet kod dece
  • Smanjuje rizik od kancera debelog creva i pojave hemeroida
  • Smanjuje holesterol
  • Sprečava gojaznost

Dijeta sa palentom od 4 dana:

Ponedeljak:

  • Doručak: 100 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
  • Ručak: 100 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
  • Večera: 100 g palente, šolja kefira
    foto: Profimedia

Utorak:

  • Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
  • Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
  • Večera: 100 g palente, šolja kefira

Sreda

  • Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
  • Ručak: 200 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
  • Večera: 200 g palente, šolja kefira

Četvrtak

  • Doručak: 200 g palente, šolja niskomasnog jogurta i jedan krastavac
  • Ručak: 300 g palente, 50 g mladog sira i jedan paradajz
  • Večera: 200 g palente, šolja kefira

Kako se pravilno sprema palenta:

U posoljenu vodu koja je proključala dodajte palentu, brzo mešajte da se ne ugrudva i a potom možete umešajte sveže razbijena jaja.

Kada je palenta spremljena dodajte dve kašičice blago prepečenog susama.