dobre vesti

DR MIRJANA BRANKOVIĆ MAGIĆ: Koje žene imaju najveći rizik za rak dojke i da li je moguće zatrudneti posle hemioterapija?

Bolest ne mora da ima fatalni ishod: u 90 odsto slučajeva je izlečiva ako se redovnim pregledima otkrije na vreme, a uvećanje porodice realan cilj mladih žena s dijagnostikovanim rakom dojke u ranom stadijumu

Objavljeno: 27.03.2023. 09:00h
Autor:
dr Mirjana Branković Magić, Foto: Privatna Arhiva

Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor kada je reč obolevanju i umiranju žena u Srbiji, iako pravovremenom dijagnostikom i adekvatnom terapijom može u potpunosti da se izleči.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", poslednjih godinu dana registrovana je 4.561 novoobolela žena, a 1.691 je izgubila bitku za život.

Tragični podaci pokazuju koliko je pravovremeni redovni pregled važan za sve žene, upozorava čitateljke Stila dr Mirjana Branković Magić, genetičar u Institutu za onkologiju i radiologiju, detaljno objašnjavajući kad i na šta pripadnice lepšeg pola moraju da obrate pažnju.

*Srbija je na drugom mestu u Evropi po smrtnosti od raka dojke, sve više obolevaju mlade žene. Kako da promenimo ovu surovu statistiku?

- Da bi se smanjila smrtnost od raka dojke, neophodno je da se popularizuje prevencija ove bolesti tako što će se govoriti o faktorima rizika za nastanak ove bolesti, posebno o onim na koje možemo da utičemo načinom života. Takođe, treba insistirati na preventivnim pregledima koji se odnose na žene bez simptoma bolesti i koji omogućavaju da se bolest otkrije u početnim stadijumima, kada su šanse za izlečenje najveće.

foto: Shutterstock

Skrining raka dojke za žene između 50. i 69. godine sprovodi se u našoj zemlji mamografskim snimanjima dojki i na njega treba da se odazove što više žena.

*Koji faktori rizika posebno upozoravaju žene?

- Najvažniji pojedinačni faktor rizika za nastanak karcinoma dojke je starenje, učestalost obolevanja raste iznad pedesete godine. Osim faktora rizika, koji podrazumevaju fizičku neaktivnost, gojaznost u postmenopauzi, prekomernu konzumaciju alkohola, pušenje, naročito je važna pozitivna porodična istorija na karcinom dojke. Žene koje imaju u porodici obolele od ove bolesti - majku, sestru - treba da se redovno podvrgavaju kontrolnim pregledima kod onkološkog hirurga.

*Koliko pomaže genetičko testiranje? Šta ono podrazumeva?

- To je proces koji uključuje više koraka - savetovanje pre testa, po potrebi izvođenje laboratorijskog testa za otkrivanje štetnih promena u genima odgovornim za nastanak nasledne predispozicije i savetovanje nakon toga. Pre testa se na osnovu podataka iz lične i porodične istorije procenjuje potreba određivanja štetnih promena kod osobe koja treba da se testira.

foto: Shutterstock

Zahvaljujući genetičkom testiranju, moguće je sklonost ka obolevanju otkriti na vreme, dok je žena još zdrava i dok joj je moguće ponuditi metode za smanjenje rizika od obolevanja.

*Da li svaka žena može da mu se podvrgne?

- Svega 5-10 odsto obolelih nosi naslednu predispoziciju, pa genetičko testiranje nije skrining test za opštu populaciju - njemu treba da se podvrgavaju osobe koje ispunjavaju kriterijume za testiranje. Ne može se svako obolevanje povezati s naslednom formom bolesti. Baš zbog toga se tokom savetovanja pre testa procenjuje da li je žena kandidat za testiranje i pružaju joj se relevantne informacije o ovom procesu.

*Koliko je danas u Srbiji moguće uspešno lečenje raka dojke i produžetak života bez rizika od pojave udaljenih metastaza?

- Uspešnost lečenja zavisi od stadijuma u kome je bolest otkrivena. U početnim stadijumima bolesti rizik za pojavu udaljenih metastaza je najmanji, ali se ne može sasvim isključiti.

foto: Shutterstock

Uspešnost zavisi i od mogućnosti primene inovativnih lekova. Zato se stručna udruženja, uz podršku udruženja pacijenata, zalažu za uvođenje novih terapija na liste RFZO.

*Početkom godine Republički fond za zdravstveno osiguranje doneo je odluku da se o njihovom trošku obolelima od malignih bolesti omogući zamrzavanje jajnih ćelija, spermatozoida i embriona pre početka lečenja. Koliko to znači?

- Karcinom dojke je prevashodno ženska bolest. Kod 7-10 odsto novoobolelih žena bolest se javlja do 40. godine. Zbog pomeranja starosne dobi u kojoj se žene danas ostvaruju u roditeljstvu, a i zbog činjenice da onkološko lečenje, posebno hemioterapija, utiče na plodnost, odluka RFZO da podrži zaleđivanje jajnih ćelija onkoloških pacijentkinja do 40. godine pre početka antikancerske terapije veoma je dobra.

foto: Profimedia

Osim toga, po završetku lečenja, RFZO će im omogućiti da o trošku fonda završe proces vantelesne oplodnje (IVF). To će omogućiti mladim ženama koje su obolele da se ostvare u roditeljstvu, čime se potpomaže i njihov povratak u normalne životne tokove.

*Na šta žene posebno treba da obrate pažnju?

- Žene treba, počev od 18. godine, da se podvrgavaju samopregledima dojke - traže eventualne promene na njima. Ukoliko uoče bilo kakve nepravilnosti u tkivu, asimetriju, iscedak iz bradavica, treba odmah da se obrate lekaru. Treba zapamtiti i da samopregledi dojke nisu zamena za kliničke i radiološke preglede.

*Šta još savetujete pripadnicama lepšeg pola?

- Uvek treba da misle o zdravlju svojih dojki. Danas postoji mnogo podataka o tome u različitim medijima, informacije se pojavljuju i u vidu flajera koje štampaju udruženja pacijenata. Treba poštovati uputstva o preventivnim pregledima. Međutim, koristim priliku da uputim i reči ohrabrenja novoobolelim ženama od karcinoma dojke - ova bolest ne mora biti fatalna i moguće je živeti s njom.