AKO IMATE PROBLEM SA ŠTITNOM ŽLEZDOM OBRATITE PAŽNJU NA ISHRANU: Evo šta smete, a šta nikako ne biste trebali da jedete
Ishrana igra bitnu ulogu u regulisanju rada štitne žlezde, te je veoma važno koja namirnice treba konzumirati, a koje izbegavati.
Autor:
Štitna žlezda učestvuje u proizvodnji hormona tiroksina (T4) i trijodotonina (T3), a to su hormoni koji regulišu metabolizam i utiču na funkcionisanje ostalih organa u organizmu.
Kada štitna žlezda normalno funkcioniše, imamo svu slobodu u ishrani. Međutim, kada bolujemo od neke nepravilnosti u radu štitne žlezde, kao što su hipertireoza (ubrzan rad štitne žlezde, uvećana proizvodnja hormona) ili hipotireoza (usporen rad štitne žlezde, smanjena proizvodnja hormona), neophodno je da poštujemo propise ishrane, jer ishrana igra bitnu ulogu u poboljšavanju kvaliteta našeg zdravlja i života.
Hipertireoza – regulisanje putem ishrane
Kod osoba koje boluju od hipertireoze, štitna žlezda radi ubrzano, tj. proizvodi veću količinu hormona nego što je normalno. Kao posledica prevelike količine hormona štitne žlezde, u organizmu se javlja stanje katabolizma, drugim rečima, dolazi do gubitka težine i mišićne mase.
U ovom slučaju ishrana mora biti kalorična i uravnotežena, piše zdravismo.com.
Mleko, jogurt i sir – Pijte jogurt i mleko svakodnevno, kad god ste u prilici. Ove tri namirnice možete konzumirati i putem kolača, poslastica, voćnih šejkova, u kombinaciji sa kornfleksom ili muslijem itd. Svakog dana u blenderu umutite voćni šejk sa čašom mleka ili jogurta uz svoje omiljeno voće. Uključite sir u pripremu salata, jela od paste, peciva i dr.
Proteinska hrana: jaja, meso i riba – kuvana jaja možete sitno seckati i dodavati u salate, pastu i druga jela. Unosite dosta ribe i mesa, ali sve u granicama normale. Jela sa mesom i ribom kombinujte sa dosta povrća. Umutite po jedno jaje i dodajte ga u pire, soseve, namaze, prelive itd.
Ulja i masti – konzumirajte pavlaku, maslac, majonez, maslinovo ulje…
Suvo voće – ne zaboravite da u svoju ishranu uključite suvo voće. Konzumirajte ga svakog dana, a možete ga koristiti i za pripremu raznih poslastica.
Šećer, med i hleb – u umerenim količinama konzumirajte šećer, bolje med. Med možete dodavati prilikom pripreme voćnih šejkova sa jogurtom ili mlekom. Jedite hleb od žitarica, za doručak i užinu, jer je zdraviji.
Hipotireoza – regulisanje putem ishrane
Hipotireoza je još jedna nepravilnost u radu štitne žlezde. U ovom slučaju štitna žlezda radi usporeno, tj. proizvodi manju količinu hormona nego što je potrebno za normalan rad i funkcionisanje organizma. Prate je simptomi kao što su umor, iscrpljenost, pospanost, uvećanje težine i gojaznost. Obratite se endokrinologu ukoliko sumnjate da patite od hipotireoze, on će vam prepisati određenu terapiju i pratiti vaše lečenje, a takođe će vam odrediti i kako da se hranite. Morate držati strogu dijetu koja uključuje mlečne proizvode, sirovo i bareno povrće, voće, namirnice bogate proteinima, žitarice.
Namirnice bogate vlaknima, bez mnogo masti – konzumirajte posno meso: piletinu, ćuretinu, govedinu. Jedite belu ribu (npr. oslić) i plavu ribu (npr. skuša, sardela, tuna). Plava riba je polumasna i bogata Omega 3 masnim kiselinama, koje regulišu količinu hormona leptina. Ovaj hormon odgovoran je za regulisanje metabolizma i telesne težine. Ove namirnice konzumirajte u malim porcijama, 3-4 porcije nedeljno. Možete konzumirati i jaja. Od mlečnih proizvoda koristite obrano mleko, jogurt i sireve sa malim procentom masti. Umesto šećera koristite med.
Povećajte unos voća i povrća, posebno onog koje možete jesti sirovo. U umerenim porcijama unosite žitarice, krompir, pirinač, pasulj, sočivo, pastu i dr. Konzumirajte dosta vode, čajeva i sokova, limuna i začina. U malim količinama upotrebljavajte maslinovo ulje.
SAVET:
Osobe koje boluju od hipotireoze treba da izbegavaju prženu i pohovanu hranu sa dosta ulja. Poželjno je da hranu kuvaju, peku u rerni bez masti ili pripremaju na pari.
Ovo oboljenje zahteva povećanu fizičku aktivnost, što više šetnje, trčanja, penjanja uz stepenice, vožnju bicikla itd. Preporučuje se da u toku dana imate 4-5 manja obroka, između kojih izbegavajte grickalice. Ali, obavezno morate imati glavni obrok.