RUČAK ZA DANAS: Ričet - starinsko jelo od pasulja koje su domaćice u Jugoslaviji rado spremale

Isprobajte starinski i zaboravljeni recept, ričet koji će vas osvojiti na prvi zalogaj.

Objavljeno: 04.03.2023. 10:12h 10:25h
Autor:
Kako se u Jugoslaviji spremao ričet?, Foto: Shutterstock

Ričet je starinsko jelo koje su spremale naše bake, a na sličan način se priprema današnji pasulj. Razlika je samo u 2 sastojka, a to su ječam i beli luk. Isprobajte ovaj zaboravljeni recept, a ako volite pasulj nema šanse da ne zavolite i ričet već na prvi zalogaj.

Sastojci:

  • 200 g pasulja
  • 200 g oljuštenog ječma
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika maslaca
  • 70 ml paradajz soka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
    Ričet će obožavati svi ljubitelji pasulja foto: Profimedia

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno seckan beli luk i posolite.Zatim pomešajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne sme da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta, piše Stvar ukusa.

(Stvar ukusa)