sjajan meni!

JELOVNIK ZA PRVU NEDELJU USKRŠNJEG POSTA: Recepti za 7 brzih i neodoljivo ukusnih jela za svaki dan tokom sedmice

7 brzih recepata za posna jela će, sigurni smo, zapisati svaka dama koja ne voli da provodi mnogo vremena u kuhinji, ali voli da pojede kuvano.

Objavljeno: 27.02.2023. 08:00h 10:57h
Autor:
7 brzih recepata za posna jela, Foto: Shutterstock

Uskršnji post počinje danas i traje do 15. aprila, te predstavlja najduži u pravoslavlju. Osobe koje odluče da poste suzdržavaju se od alkoholnih pića i hrane životinjskog porekla, ali i od loših misli.

Kako domaćicama često ponestane inspiracije za kuvanje, donosimo vam posni jelovnik za sedam dana:

1. Zapečene posne punjene paprike

Sastojci:

  • 10 paprika (može i suvih)
  • 200 gr kuvanog pirinča
  • 1 praziluk
  • veza blitve
  • 1 veća šargarepa
  • 2 kašike ajvara
  • 100 ml kuvanog paradajza
  • 2 paradajza ili krompira
  • so i biber
  • 4 čena belog luka
  • ulje
foto: Shuterstock

Priprema:

Na ulju propržiti seckan praziluk pa dodati rendanu šargarepu. Blitvu obariti pa iseckati. Pirinač skuvati, ali ne sasvim. U pržen praziluk dodati obaren pirinač, iseckanu blitvu, ajvar, seckan beli luk, biber i so pa sve izjednačiti. Paprike oprati izvaditi semenke pa napuniti. Paradajz ili krompir iseći na tanje kriške i zatvarati paprike. Pleh obložiti pek papirom malo pouljiti i poređati paprike. Sipati kuvan paradajz preko njih i ulje. Peći na 200 stepeni C 50-60 min. Služiti tople.

2. Posni podvarak

  • Manja glavica kiselog kupusa
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka
  • malo suve slatke paprike
  • 3 čena belog luka
  • mleven biber
  • 3 krompira
  • so
foto: Shutterstock

Priprema:

Kupus iseckanti sitno na rezance. Luk crni iseckati propržiti pa dodati seckan kupus i pržiti. Vatru smanjiti i stalno mešati.Kad dobije zlatno žućkastu boju gotov je. Dodati malo aleve paprike po želji i seckan beli luk. Krompir skuvati, izgnječiti i izmiksati. Servirati ga uz podvarak, savetuje Bakina kuhinja.

3. Posni šareniš od povrća

Sastojci:

  • 2 glavice belog luka
  • 1 crveni luk
  • 1 tikvica
  • 2 crvene + 2 zelene paprike
  • 200 gr paradajza
  • 100 ml belog vina
  • 450 gr kuvanih leblebija
  • so i biber
  • pola kašičice dimljene paprike
foto: Shutterstock

Priprema:

Izdinstajte luk i praziluk. Dodajte paprike i tikvice. Dinstajte 10 minuta. Zatim dodajte paradajz, posolite popbiberite i dodajte vino. Krčkajte 20 minuta. Na kraju dodajte dimljenu papriku i leblebije.

4. Ratatuj sa krompirom

Sastojci:

  • 500-600 gr krompira
  • 1 manja tikvica
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 manji paradajz
  • 1 crvena paprika
  • beli luk granule
  • so, biber, suvi začin
  • ulje

Priprema:

Očistiti krompir i tikvice i iseći na krugove. Dodati suvog začina i soli, bibera, belog luka, i ulja i sve dobro izmešati. Papriku iseći na krupnije kao i luk pa posoliti. Ređati u pleh koji se premazali ulje. Izmešati sve i naizmenično ređati u pleh. Ubaciti i sečen paradajz. Pouljiti i peći na 220 stepeni C oko sat vremena. Pokriti folijom prvih 15-20 minuta, pa otkriti da se lepo ispeče u sopstvenom soku.

5. Rižoto sa povrćem

Sastojci:

  • 200 g kukuruza šećerca
  • 200 g pirinča, 200 g graška
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • susam po želji
  • ulje
  • so
  • biber
  • peršun
foto: Shutterstock

Priprema:

U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.

6. Posna pica

Sastojci:

  • 200 g kukuruza šećerca,
  • malo luka,
  • konzerva tunjevine,
  • posni kačkavalj,
  • masline,
  • so i biber,
  • dve podloge za picu,
  • kečap

Priprema:

Podlogu za picu premažite kečapom pa dodajte kukuruz(može i zaleđen), komadiće tunjevine, krupno isečen luk, poslolite pa preko narendajte kačkavalj i stavite masline. Sve zapecite u rerni na 200 stepeni.

7. Lignje sa krompirom

Sastojci:

  • 600 grama lignji
  • 3 krompira
  • peršun
  • maslinovo ulje
  • glavica belog luka
  • so i biber
foto: IGY THE COOK

Priprema:

Očistite lignje. Središnje telo izvadite i isecite ispod očiju. Izvadite kost koja se nalazi sa strane lignji. Isecite krompir na komade. Isecite peršun i beli luk na sitno. Stavite sve u činiju, pa dodajte ulje so i biber. Promešajte sve i stavite u vatrostalnu činiju pa u rernu. Pecite 40 do 50 minuta na 200 stepeni Celzijusa. Servirajte uz dobro vino.