KAKO DA NAPRAVITE NAJMEKŠU ŠTRUDLU? Uz ovaj recept postaćete stručnjak za dizano testo, a uspeva iz prve
Da bi štrudla bila ukusna i mekana veoma je vazno da znate da zamesite dobro testo.
Autor:
Štrudla je najčešće pripreman desert vojvođanske kuhinje, a nekada je nedeljni ručak bez nje bio nezamisliv. Prave se od kiselog testa sa makom i orasima, višnjama rogačem, lešnicima, kakaom, pekmezom, voćem, slatkim i slanim sirevima.
Da bu štrudla bila izvrsna jako je važno napraviti dobro testo, a mi vam donosimo najlepši recept, za študlu sa orasima. Vi možete da je napravite sa nadevom koji najviše volite.
Sastojci:
Za testo:
- pola kocke kvasca
- 300 ml toplog mleka
- 100 g šećera
- 600 g glatkog brašna
- 100 g svinjske masti
- 1 jaje
Fil od oraha:
- 200 g mlevenih oraha
- 100 ml vrućeg mleka
- 50 g šećera
Priprema:
U mlako mleko izmrvite kvasac i dodajte šećer. Ostavite 10 minuta da se zapeni. Dodajte ga u brašno pomešano s ostalim sastojcima i zamesite testo. Podelite testo na 4 loptice pa ih pokrijte čistom kuhinjskom krpom da se diže dok pravite fil. Za fil pomešajte sve sastojke. Svaku lopticu testa razvaljajte u pravougaoni oblik pola centimetra debljine. Premažite filom, pa testo zarolajte u oblik štrudle. Stavite gotove štrudle na pleh obložen pek papirom. Napravite malo razmak između jer će porasti tokom pečenja. Pokrijte ih krpom i ostavite da se dižu oko sat vremena pre pečenja. Peku se u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 45 minuta.