dijeta čigota
JELOVNIK SPECIJALNE BOLNICE ZA LEČENJE BOLESTI GOJAZNOSTI I METABOLIZMA "ČIGOTA": 7 recepata za 7 dana u nedelji
Dijeta Čigota jelovnik za sedam dana čini se idealnim izborom za regulaciju metabolizma, dok postoji mogućnost skidanja viška kilograma.
Autor:
Višak kilograma večiti je problem mnogih, dok brojne dijete često ne daju rezultate, uprkos gladovanju i odricanjima od omiljene hrane. Međuim, ponekad je potrebno korigovati ishranu pomoću koje ćemo metabolizam dovesti u red, jer kada on funkcioniše kako treba, postoji mogućnost gubitka kilograma.
Specijalna bolnica za bolesti štitaste žlezde i bolesti metabolizma "Čigota", objavila je jelovnik za 7 dana uz koji je moguće regulisati metabolizam.
JELOVNIK ZA 7 DANA Energetska vrednost = 1000 Kcal
PONEDELJAK
- Doručak: mlad, posni sir 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Užina: jabuka 200 g
- Ručak: posna neslana supa od povrća 200 ml, pastrmka na žaru 200 g,
- Salata: krastavac i paradajz sa lukom-ukupno 250 g
- Užina: pomorandža 200 g
- Večera: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml,
- Salata: kupus rendan sa šargarepom-ukupno 150 g
UTORAK
- Doručak: kornifleks 30 g, jogurt 200 ml
- Užina: kruška 150 g
- Ručak: posna neslana supa sa šampinjonima 200 ml, komad posnog pilećeg belog mesa 180 g
- Salata: zelena i rotkvice-ukupno 250 g
- Užina: mandarine 200 g
- Večera: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: paradajz sa crnim lukom i peršunom 150 g
SREDA
- Doručak: kačamak 50 g, sir mlad postan 50 g, mleko 200 ml
- Užina: šljive 150 g
- Ručak: posna neslana supa od spanaća začinjena umućenim belancetom i jogurtom 200 ml, komad kuvanog posnog junećeg mesa 100 g,
- Salata: rendan kupus sa krastavcima 250 g
- Užina: kivi 170 g
- Večera: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml,
Salata: koktel od rendanog povrća (celer, šargarepa, jabuka)-ukupno 150 g
ČETVRTAK
- Doručak: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Užina: breskva 200 g
- Ručak: posna neslana supa od raznog povrća 200 ml, oslić na žaru (ili druga posna morska riba) 250 g,
- Salata: kupus rendan i paradajz - ukupno 250 g
- Užina: grožđe 150 g
- Večera: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: kuvana cvekla sa limunovim sokom od peršuna 150 g
PETAK
- Doručak: sir postan mlad 50 g, kukuruzni hleb (proja) 50 g, jogurt 200 ml
- Užina: kajsije 200 g
- Ručak: posna neslana supa sa tikvicama 200 ml, teleća šnicla na žaru 130 g
- Salata: paradajz, paprika, crni luk 250 g
- Užina: jabuka 200 g
- Večera: belanac jajeta, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml,
Salata: tarator salata (krastavac u kiselom mleku sa peršunom) 150 g
SUBOTA
- Doručak: kuvana pšenica 30 g, mleko 200 ml
- Užina: voćna salata (razno voće) 200 g
- Ručak: paradajz čorba (pasiran paradajz bez soli, ulja-200 ml), kuvana junetina 100 g sa barenim karfiolom i šargarepom 200 g
- Užina: trešnje 150 g
- Večara: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml,
- Salata: kupus rendani, rotkvice 150 g
NEDELJA
- Doručak: zobene pahuljice 30 g, mleko 200 ml
- Užina: mandarine 200 g
- Ručak: posna neslana supa od karfiola začinjena umućenim belacetom i jogurtom 200 ml, komad posnog ćurećeg mesa (obavezno bez kožice - 180 g), bareni spanać sa belim lukom 200 g i paradajz 50 g
- Užina: jagode 150 g
- Večera: sir mlad postan 50 g, crni hleb 50 g, jogurt 200 ml
- Salata: pečena paprika sa sirćetom i belim lukom 150 g