DA LI JE ZDRAVO PODGREVATI KROMPIR? Mnogi misle da će biti toksičan, a evo šta je zapravo istina

U nastavku teksta saznajte da li je zdravo podgrevati krompir koji je preostao nakon jela

Objavljeno: 17.10.2022. 18:35h 18:52h
Autor:
Da li krompir sme da se podgreva?, Foto: Shutterstock

Mnogi se dvoume oko toga koju hranu smemo da jedemo podgrejanu, posebno kada je u pitanju ishrana mališana.

Najčešće čujemo kako ne bi trebali da podgrevamo krompir, a koliko zapravo ima istine u tome?

Podgrejan krompir nije toksičanfoto: Shutterstock

Podgrejan krompir nije kancerogen niti toksičan, ali može da prouzroguje probavne tegobe. Naime, radi se o tome da podgrevanjem krompira dolazi do reksitalizacije skrobnih zrnaca zbog čega ona postaju teže svarljiva i često, kod onih osetljivih, mogu da prouzrokuju osećaj težine u želucu.

Ipak, vodite računa da krompir koji vam je preostao nakon ručka, bilo da se radi o pečenom ili pire krompiru, čuvate u frižideru kako biste izbegli eventualno razvijanje bakterija koje mogu loše uticati na vaše zdravlje.

Ukoliko krompir nije pokvaren možete dlobodno da ga podgrejetefoto: Shutterstock

Ukoliko se jelo od krompira nije pokvarilo nema nikakve bojazni ukoliko ga budete podgrevali, tvrde stručnjaci.