zimnica

6 RECEPATA ZA ZIMNICU KOJI ĆE USPETI I NEISKUSNIM DOMAĆICAMA: Obogatiće svako jelo, a spremaju se veoma brzo

Donosimo 6 jednostavnih recepata za zimnicu koji uspevaju svima.

Objavljeno: 24.08.2022. 11:40h 12:03h
Autor:
6 jednostavnih recepta za zimnicu, Foto: Shutterstock

Pripremanje tradicionalne zimnice, iako mnogima pričinjava zadovoljstvo, zahtevaju mnogo vremena, novca i veštine. Zbog toga domaćice koje nemaju uslove za pripremu ovih specijaliteta, kupuju često gotove prouzvode. Iako nam to danas u velikoj meri olakšava život, domaćoj zimnici teško može bilo šta da parira.

Zimnicu možete da napravite od bilo kojeg povrća. Jednostavno ih iseckajte i stavite u teglu, dodajte sirće, so, šećer i vodu i imaćete veoma brzo jako ukusnu zimnicu. Možete dodati začinsko bilje, semenke i tako dobiti sasvim nove, unikatne ukuse kojima niko neće moći da odoli.

Mi vam predlažemo nekoliko veoma ukusnih i brzih recepata za zimnicu

1. Kiseli kupus za 48 sati

Da biste imali ukusni kiseli kupus, nije neophodno da ga spremate na tradicionalni način, pogotovo ako za to nemate uslova ni vremena. Dovoljno je da glavice kupusa očistite i izdubite. U udubljenje sipajte sirće, pa kašiku soli i protresite glavicu kako bi se sastojci ravnomerno rasporedili po celoj glavici. Ovako pripremljen kupus stavite u kesu koju ćete potom odložiti u zamrzivač na 48 sati. Kada je izvadite i odmrznete dobićete kiseli kupus.

foto: Profimedia / Ilustracija

2. Sušeni paradajz u maslinovom ulju

Potrebno vam je:

- 2 kg paradajza (po izboru)

- beli luk

- bosiljak

- ruzmarin (sveži ili sušeni)

- ekstra devičansko maslinovo ulje

- so, biber

- lovorov list

- sveža majčina dušica po želji

foto: Profimedia / Ilustracija

Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Rernu ugrejte na 100 stepeni celzijusovih. Paradajz operite i osušite, obrišite krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavite masni papir za pečenje. Paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh.

Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3 – 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelijte ekstra devičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza. Zatvorite i čuvajte u frižideru.

3. Salata sa šampinjonima i kiselim povrćem

Za ovu neobičnu i ukusnu salatu potrebno vam je:

- 600 g kiselog kupusa

- 400 g kiselih krastavaca

- 300 g šampinjona

- 100 g crnog luka

- 100 g ulja

- 30 g šećera

Skuvati šampinjone. Kisele krastavce iseći na kriške, pomešati sa iseckanim kupusom, sitno iseckanim lukom i na listiće iseckanim šampinjonima. Začiniti uljem i šećerom. Čuvati u staklenim teglicama, na mračnom i hladnom mestu.

foto: Profimedia / Ilustracija

4. Kisele tikvice

Za ljubitelje ovog povrća dobra vest je da ih možete konzumirati i van sezone. Naravno, pripremljene kao ukusna zimnica.

Potrebno vam je:

- 1 kg mladih tikvica

- 200 g luka

- 6 dl jabukovog sirćeta

- 5 dl vode

- 150 g šećera

- 4 kašike soli

- po kašičica biljke gorušice za svaku teglu

- lovorov list

- crni biber

- paprika suva slatka

- čili papričica

foto: Profimedia / Ilustracija

Prokuvajte sirće, vodu, šećer i so. Isecite tikvice na trake, kocke ili kolutove. Isecite luk. Kad voda provri ubacite manju količinu seckanih tikvica i poklopite. Smeša vode i sirćeta tada će se smiriti, a tikvice su gotove kada ponovno provri. Ponovite dok ne upotrebite svu količinu. Ponovite postupak i sa paprikom seckanom na komadiće. U teglice koje ste dobro oprali, osušili, i stavili 20-ak minuta na 100 stepeni u rernu stavite kašiku gorušice, kašiku bibera u zrnu, 2 lovorova lista, papričice. Preko toga složite tikvice i prelijte smesom vode i sirćeta. Teglice odmah dobro zatvorite. Po želji, možete dodati bosiljak, ruzmarin.

5. Kiseli beli luk

Ovaj aromatični dodatak jelima možete koristiti i kao salatu.

Potrebno vam je:

- Šolja belog vinskog sirćeta

- Kašičica soli

- Pola kašičice šećera

- Timijan

- Nekoliko zrna bibera

- Oljušteni čenovi belog luka

- Začini po želji

U manjoj posudi zagrejte sirće, šećer i so, pa pustite da provri, dodajte začine i još vruće prelijte preko čenova belog luka koje ste gusto složili u prethodno sterilizovanu teglicu. Teglicu dobro zatvorite i čuvajte na sobnoj temperaturi i do dva meseca.

foto: Profimedia / Ilustracija

6. Salata od cvekle, šargarepe i jabuke

Ova salata vraća vitalnost, u njoj se nalaze vitamini koji otklanjaju umor, podižu imunitet, popravljaju krvnu sliku i okrepljuju.

Potrebno vam je:

- 4 cvekle

- 4 šargarepe

- 3 jabuke

- 1 celer

- 1 ceo limun

- sok od 2 limuna

- 6 kasika meda

Cveklu, jabuke i celer oljuštiti, šargarepu ostrugati, limun oprati pa sve sitno samleti ili narendati. Tome dodati sok od 2 limuna i med pa sve dobro promešati. Nakon toga staviti u tegle i čuvati na hladnom mestu, najbolje u frižideru. Uzimati svakoga dana tri puta dnevno, pola sata pre jela, po jednu veliku kašiku ove mešavine.

foto: Profimedia / Ilustracija