OVO MOŽE SVAKO

OLIVERA KOVAČEVIĆ U 54. GODINI IZGLEDA BOLJE OD DUPLO MLAĐIH DEVOJAKA: Sve to zahvaljujući ovoj ishrani!

Ovako izgleda njen jelovnik

Objavljeno: 07.03.2022. 21:56h
Autor:
Foto: ATA Images / Antonio Ahel

Voditeljka Olivera Kovačević godinama važi za jednu od najzgodnijih javnih ličnost. Iako, kako sama kaže, nikad nije imala problema sa težinom, u jednom periodu života je njena ishrana bila "problemtična". Nezdrav odnos prema hrani pretio je dovede do ozbiljnih oboljenja.

Primer kako NE treba

"Budući da nikad nisam imala problem s težinom, nisam ni pomislila kako bi vežbanju i ishrani trebalo posvećivati naročitu pažnju. Zato je moj način života postao obrazac za to kako NE treba raditi. Nije problem samo u debljini, iako ona nepogrešivo upozorava na to da nešto radite loše. Da bi telo i mozak bili u formi, preduslov je pravilna ishrana, koja podrazumeva izbegavanje zamki moderne industrije ", ispričala je voditeljka za magazin Lepota i zdravlje.

"Moja višedecenijska loša navika bila je – preskakanje doručka. Čak bih mogla reći da sam se mnogo više hranila noću nego danju. Za novinare je karakteristično da ne jedu onako kako bi trebalo, već u kiosku najbližem redakciji. Uz već pomenuto preskakanje doručka, greška je bila i to što sam jela “sve što vole mladi”. Tako je bilo iz dana u dan, sve dok mi se nivo šećera u krvi nije približio gornjoj granici."

"Mnoge moje prijateljice koje su bile na dijetama ili su stalno na nekim restrikcijama – po pravilu su imale prolazne rezultate. Manjak hrane organizam prepoznaje kao pretnju, pa zato prestanak dijete znači novo gojenje. Zvuči šašavo, ali kad sam najviše jela, i to redovno tri obroka, mršavila sam. Odgovor je – bitno je koje se namirnice jedu i u kakvim kombinacijama."

Zablude u koje svi verujemo

"Bežeći od svake vrste napora i tražeći opravdanje za sebe, najlakše se pobegne u samoodbranu. Upravo to sam radila. “Ne gojim se od hrane, već od stresa! Ne jedem slatkiše, već mnogo voća! Jedem bareni krompir, šargarepu i ostalo povrće, dakle – hranim se zdravo! Sve što jedem od grickalica – ima malo kalorija, kao kokice! Pijem samo fit jogurte, jedem isključivo dijetalne namaze, bez mlečnih masnoća! Pijem gazirana pića s oznakom – bez šećera.” Ovakve i slične rečenice nisu samo potvrda samoodbrane već i neznanja."

"Kad su me stručnjaci suočili s činjenicama, htela sam u zemlju da propadnem. Na prvom mestu, ljudi se goje od loše hrane i neredovne ishrane. Voće je slatkiš i ne jede se ujutru, jer stvara kiselu sredinu u želucu. Limun je jedino voće koje stvara baznu osnovu. Voće je prepuno šećera. Kuvani krompir, celer i šargarepa imaju viši glikemijski indeks od belog šećera. Kokice imaju malo kalorija, ali zato predstavljaju čist šećer. Mlečni proizvodi, naročito fit jogurti, nemaju mlečnih masti, ali im gustinu daje skrob. Dakle, ne pijemo mlečne masti, već šećer. Zaslađivači u niskokaloričnim gaziranim napicima mnogo su opasniji za organizam od običnog šećera. Kad počnete da razmišljate šta radite organizmu, uplašite se sebe samog. Šta će vam naprijatelji, kad najvećeg hranite u sebi?"

Kada je shvatila gde greši okrenula se potpuno drugačijem načinu ishrane i počela pravilno da kombinuje namirnice. Ovako izgleda primer njenog jelovnika:

DORUČAK: Doručkuje više nego ikad u životu, najčešće hleb bez belog brašna (crni, ražani, od heljde…), puter ili kajmak, jaja, slaninu, kiselo mleko… Nekad odaberem kombinaciju puter i džem, ali biram onaj bez šećera i zaslađivača.

RUČAK: Posle četiri sata pojede piletinu ili teletinu (kuvanu ili grilovanu), s barenim ili grilovanim povrćem ili salatom. Krompir ne jede, a testenine ili pirinač kombinuje s povrćem, nikad s mesom.

UŽINA: Dva sata posle ručka pojede neko voće ili nešto slatko.

VEČERA: Večera ribu i salatu.