SAVRŠENO KREMAST I UKUSAN

RIŽOTO SA TIKVICAMA I PRELIVOM OD PRAZILUKA: Savršena večera!(RECEPT)

Rižoto predstavlja jedno od onih jela koja su lagana, hranljiva i poželjna u kombinaciji sa različitim namirnicama.

Objavljeno: 03.11.2021. 21:43h
Autor:
Rižoto sa tikvicama, Foto: Shutterstock

Čak i njegov nedostatak jakog ukusa, ne umanjuje vrednost koju ima kao dodatak jelima. Naša današnja priča uzdiže rižoto do visina, uključujući u njegovu pripremu tikvice i hrskavi praziluk. Jedno vam obećavamo: kada jednom probate ovo jelo nećete moći da ga se zasitite.

Potrebni sastojci – za 6 osoba:

  • 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 tikvica srednje veličine, prepolovljena i bez semenki
  • so i biber
  • 3 šolje pilećeg bujona
  • 5 kašika putera
  • 3 manja praziluka, sitno iseckana
  • 1 čen belog luka
  • 1 šolja pirinča
  • ½ šolje suvog belog vina
  • ½ šolje narendanog parmezana

Za preliv od praziluka:

  • 2 kašike putera
  • 2 manja praziluka, prepolovljena po dužini i tanko isečena
  • So

Priprema:

Za pripremu rižota potrebno je zagrejati rernu do 250 stepeni. Pleh za pečenje zatim premazati maslinovim uljem. Na pleh staviti tikvice sa presečenom stanom na dole. Premazati blago tikvice uljem i peći oko 40 minuta. Okrenuti na pola pečenja i posuti biberom i solju. Pustiti da se ohladi a zatim izmiksati u blenderu. Dodati bujon i sve sjediniti. Prebaciti u manju šerpu i držati na laganoj vatri.

U tiganju srednje veličine zagrejati kašiku putera i dodati praziluk. Dinstati oko 5 minuta. Dodati beli luk i sve zajedno mešati još minut. Mešavini dva luka dodati pirinač i belo vino, i nastaviti sa mešanjem. Odmeriti zatim 1 šolju miksa sa bundevom i dodati smesi sa pirinčem. Nastaviti sa postepenim dodavanjem miksa.

Za pripremu hrskavog preliva od praziluka potrebno je rastopiti puter u tiganju na srednjoj temperaturi. Dodati zatim praziluk i mešati oko desetak minuta. Posoliti po ukusu.

Umešati preostali puter i parmezan u rižoto kada je gotov. Prilikom serviranja staviti na tanjir prvo rižoto, a potom praziluk.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)