SAVRŠENO KREMAST I UKUSAN
RIŽOTO SA TIKVICAMA I PRELIVOM OD PRAZILUKA: Savršena večera!(RECEPT)
Rižoto predstavlja jedno od onih jela koja su lagana, hranljiva i poželjna u kombinaciji sa različitim namirnicama.
Autor:
Čak i njegov nedostatak jakog ukusa, ne umanjuje vrednost koju ima kao dodatak jelima. Naša današnja priča uzdiže rižoto do visina, uključujući u njegovu pripremu tikvice i hrskavi praziluk. Jedno vam obećavamo: kada jednom probate ovo jelo nećete moći da ga se zasitite.
Potrebni sastojci – za 6 osoba:
- 3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 tikvica srednje veličine, prepolovljena i bez semenki
- so i biber
- 3 šolje pilećeg bujona
- 5 kašika putera
- 3 manja praziluka, sitno iseckana
- 1 čen belog luka
- 1 šolja pirinča
- ½ šolje suvog belog vina
- ½ šolje narendanog parmezana
Za preliv od praziluka:
- 2 kašike putera
- 2 manja praziluka, prepolovljena po dužini i tanko isečena
- So
Priprema:
Za pripremu rižota potrebno je zagrejati rernu do 250 stepeni. Pleh za pečenje zatim premazati maslinovim uljem. Na pleh staviti tikvice sa presečenom stanom na dole. Premazati blago tikvice uljem i peći oko 40 minuta. Okrenuti na pola pečenja i posuti biberom i solju. Pustiti da se ohladi a zatim izmiksati u blenderu. Dodati bujon i sve sjediniti. Prebaciti u manju šerpu i držati na laganoj vatri.
U tiganju srednje veličine zagrejati kašiku putera i dodati praziluk. Dinstati oko 5 minuta. Dodati beli luk i sve zajedno mešati još minut. Mešavini dva luka dodati pirinač i belo vino, i nastaviti sa mešanjem. Odmeriti zatim 1 šolju miksa sa bundevom i dodati smesi sa pirinčem. Nastaviti sa postepenim dodavanjem miksa.
Za pripremu hrskavog preliva od praziluka potrebno je rastopiti puter u tiganju na srednjoj temperaturi. Dodati zatim praziluk i mešati oko desetak minuta. Posoliti po ukusu.
Umešati preostali puter i parmezan u rižoto kada je gotov. Prilikom serviranja staviti na tanjir prvo rižoto, a potom praziluk.
Prijatno!