JELO KOJE GOVORI 100 JEZIKA
OVO JELO POSTAVILO JE NAŠE JUŽNE SUSEDE NA MAPU EVROPE: Gravče na tavče je kulinarsko ČUDO!(ORIGINALNI RECEPT)
Tradicionalni specijalitet, koji morate da isprobate!
Autor:
Mala napomena: Tavče bez zemljane posude - nije to to. Šta god vi mislili jednostavno nema taj ukus. A ukus je zaista predivan...
Sastojci:
- pasulj tetovac 500 g
- kobasice 4
- ljuta papričica 1
- aleva paprika 1 kašika
- mast 1 kašika
- so po ukusu
- biber u zrnu 1 kašičica
- crni luk 1 glavica
Kako pripremiti
Za tavče na gravče se koristi pasulj TETOVAC. To je onaj krupniji pasulj. Za četiri osobe će vam biti potrebno pola kilograma pasulja. Pasulj stavite u lonac pa nalijte vodom tri prsta da ogrezne. Stavite na ringlu i kada provri kuvajte 10 minuta. Ostavite još 10 minuta da ''odmara''. Tu vodu prospite pa nalijte taze. Ovaj put da bude tri prsta od vrha lonca.
U tu vodu dodajte veliku glavicu crnog luka koji ste isekli na četvrtine. Ne dodaju se nikakvi začini niti so. Od momenta kada provri, smanjite vatru i u polu poklopljenom sudu kuvajte dok zrno ne bude al dente. Tj. da ne bude raskuvano, nego skuvano ali malo tvrđe. Procedite pasulj a tu vodu u kojoj se kuvao ostavite sa strane.
Pekač premažite kašikom svinjske masti pa sipajte pasulj. Dodajte soli jednu ravnu kašiku, jednu kašiku aleve paprike, kašičicu zrna bibera i sve lepo promešajte. Nalijte onom vodom u kojoj se kuvao pasulj. Otprilike prst, dva preko pasulja. Opet sve izmešajte pa stavite preko kobasicu ljutu, dimljenu a u sredinu jednu ljutu papričicu. U rernu na 250 stepeni dok se ne zagreje, pa smanjite na 200.
Tako pecite sve dok se ne zapeče i dok malo ne ispari voda. Vodite računa da vam ne ispari skroz voda jer tavče na gravče nije suvo kao prebranac nego je onako softano.
Prijatno!