JELO KOJE GOVORI 100 JEZIKA

OVO JELO POSTAVILO JE NAŠE JUŽNE SUSEDE NA MAPU EVROPE: Gravče na tavče je kulinarsko ČUDO!(ORIGINALNI RECEPT)

Tradicionalni specijalitet, koji morate da isprobate!

Objavljeno: 15.09.2021. 21:20h 14:25h
Autor:
Foto: Profimedia

Mala napomena: Tavče bez zemljane posude - nije to to. Šta god vi mislili jednostavno nema taj ukus. A ukus je zaista predivan...

Sastojci:

  • pasulj tetovac 500 g
  • kobasice 4
  • ljuta papričica 1
  • aleva paprika 1 kašika
  • mast 1 kašika
  • so po ukusu
  • biber u zrnu 1 kašičica
  • crni luk 1 glavica

Kako pripremiti

Za tavče na gravče se koristi pasulj TETOVAC. To je onaj krupniji pasulj. Za četiri osobe će vam biti potrebno pola kilograma pasulja. Pasulj stavite u lonac pa nalijte vodom tri prsta da ogrezne. Stavite na ringlu i kada provri kuvajte 10 minuta. Ostavite još 10 minuta da ''odmara''. Tu vodu prospite pa nalijte taze. Ovaj put da bude tri prsta od vrha lonca.

U tu vodu dodajte veliku glavicu crnog luka koji ste isekli na četvrtine. Ne dodaju se nikakvi začini niti so. Od momenta kada provri, smanjite vatru i u polu poklopljenom sudu kuvajte dok zrno ne bude al dente. Tj. da ne bude raskuvano, nego skuvano ali malo tvrđe. Procedite pasulj a tu vodu u kojoj se kuvao ostavite sa strane.

Pekač premažite kašikom svinjske masti pa sipajte pasulj. Dodajte soli jednu ravnu kašiku, jednu kašiku aleve paprike, kašičicu zrna bibera i sve lepo promešajte. Nalijte onom vodom u kojoj se kuvao pasulj. Otprilike prst, dva preko pasulja. Opet sve izmešajte pa stavite preko kobasicu ljutu, dimljenu a u sredinu jednu ljutu papričicu. U rernu na 250 stepeni dok se ne zagreje, pa smanjite na 200.

Tako pecite sve dok se ne zapeče i dok malo ne ispari voda. Vodite računa da vam ne ispari skroz voda jer tavče na gravče nije suvo kao prebranac nego je onako softano.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)