REČ STRUČNJAKA
RESVERATROL SMANJUJE RIZIK OD MNOGIH BOLESTI TVRDI DOKTOR SA HARVARDA: U ovim namirnicama ga ima u izobilju!
Ovaj antioksidans je presudan za dobro zdravlje celog organizma
Autor:
Resveratrol je "eliksir života", tako ga je nazvao Dejvid Sinkler, naučnik sa Univerziteta Harvard koji ga je i otkrio, zbog izuzetno vrednih svojstava ove supstance.
Resveratrol je antioksidans i pripisuju mu se brojna lekovita svojstava: zaštita srca i krvnih sudova, smanjenje holesterola, ima antiinflamatorno dejstvo, značajan je u borbi protiv gojaznosti, dijabetesa tipa 2, zaustavlja starenje, smanjuje bolove u mišićima ako se uzima odmah posle treninga …
Mnogobrojne naučne studije potvrdile su blagotvorno dejstvo rezveratrola na zdravlje i prevenciju nastanka različitih oboljenja, prvenstveno kardiovaskularnog sistema.
Resveratrol je fitoaleksin, odnosno spada u antimikrobne supstance koje sintetišu biljke kada su napadnute patogenima kao što su bakterije i gljive. Fitoaleksini deluju kao toksini na patogene. Vrlo brzo se akumuliraju u području patogene infekcije.
Evo čime je resveratrol tačno zaslužio naziv "eliksir žiota":
- Resveratrol je jedan od najmoćnijih antioksidanata koji štiti ćelije od peroksidacije i uništenja.
- Veoma je koristan za kardiovaskularni sistem. U zemljama sa kulturom konzumiranja crnog vina (Francuska), učestalost srčanih bolesti je vrlo mala. To se objašnjava činjenicom da resveratrol jača zidove krvnih sudova, smanjuje njihovu propusnost, povećava elastičnost i održava normalan pritisak. Pored toga, može da spreči stvaranje plakova holesterola i krvnih ugrušaka.
- Uprkos činjenici da u francuskoj kuhinji ima mnogo masne hrane, resveratrol izvrsno radi na normalizaciji metabolizma masti. Čak štiti jetru od gojaznosti i dejstva alkohola.
- Smanjivanje masti ne smanjuje samo holesterol, već i šećer. Resveratrol pomaže u prevenciji dijabetes i ublažava tok bolesti, štiti mrežnjaču kod dijabetesa, objašnjavaju lekari.
U ovim namirnicama ga ima u izobilju:
Resveratrol je prirodno prisutan u pokožici i semenkama grožđa, kikirikiju, bobičastom voću (borovnica, ribizla, malina, kupina).
Sadržaj rezveratrola je veći u crnom nego u belom grožđu, a sadrže ga takođe i kakao prah i crna čokolada.
Vino sadrži najveće količine rezveratrola u poređenju s ostalim prirodnim proizvodima, a crno vino bogatije je ovim jedinjenjem od belog vina budući da fermentacija tokom tehnološkog procesa proizvodnje traje duže kod crnog vina.