UKUSAN I FIL I MEKANO TESTO
SLANA LENJA PITA OD SPANAĆA I SIRA: Toliko ukusna da će vam svi tražiti recept!
Ukoliko ste ljubitelji pita, ovaj recept morate da isprobate
Autor:
Potrebni sastojci:
Za testo:
- 2 jajeta
- 2 dl kisele vode
- 2 dl jogurta
- 50 ml ulja
- 1/2 kesice praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1 kašika lanenog semena
- 250 g kukuruznog brašna
- 150 g pšeničnog brašna
Za fil:
- 1 dl ulja
- 1 veći struk praziluka
- 300 g očišćenog spanaća
- 1 kašika sušenog povrća
- 1 jaje
- 200 g tvrdog kravljeg sira
- 1 kašika pečenog susama
Priprema:
Umutite jaja, dodajte, jogurt, kiselu vodu, so i ulje, ponovo mutite viljuškom još nekoliko minuta. Oba brašna sa praškom za pecivo i semenom lana, dobro promešajte da se sjedine. U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno. Dobićete žitku masu koju ćete kutlačom sipati u podnazan pleh. Sipajte pola pripremljene mase. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte na kolutove narezan praziluk. Malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i oprani spanać i sušeno povrće. Dinstajte desetak minuta. Sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir. Dodajte susam i sve mešanjem sjedinite.
Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni, prohladjeni fil. Odozgo razlijte drugu polovinu testa. Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta. Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.
Secite u oblicima po Vašoj želji i poslužite. Prijatno!