UKUSAN I FIL I MEKANO TESTO

SLANA LENJA PITA OD SPANAĆA I SIRA: Toliko ukusna da će vam svi tražiti recept!

Ukoliko ste ljubitelji pita, ovaj recept morate da isprobate

Objavljeno: 14.07.2021. 12:56h
Autor:
Foto: Shutterstock

Potrebni sastojci:

Za testo:

  • 2 jajeta
  • 2 dl kisele vode
  • 2 dl jogurta
  • 50 ml ulja
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1 kašika lanenog semena
  • 250 g kukuruznog brašna
  • 150 g pšeničnog brašna

Za fil:

  • 1 dl ulja
  • 1 veći struk praziluka
  • 300 g očišćenog spanaća
  • 1 kašika sušenog povrća
  • 1 jaje
  • 200 g tvrdog kravljeg sira
  • 1 kašika pečenog susama

Priprema:

Umutite jaja, dodajte, jogurt, kiselu vodu, so i ulje, ponovo mutite viljuškom još nekoliko minuta. Oba brašna sa praškom za pecivo i semenom lana, dobro promešajte da se sjedine. U masu sa jajima, lagano mešajući dodajte brašno. Dobićete žitku masu koju ćete kutlačom sipati u podnazan pleh. Sipajte pola pripremljene mase. Zagrejte ulje u tiganju, dodajte na kolutove narezan praziluk. Malo propržite, dodajte na trakice narezanu očišćenu i oprani spanać i sušeno povrće. Dinstajte desetak minuta. Sklonite sa vatre, umešajte jaje i narendani sir. Dodajte susam i sve mešanjem sjedinite.

Pleh sa razlivenim testom stavite u zagrejanu rernu i zapecite desetak minuta. Izvadite pleh i rasporedite preko testa pripremljeni, prohladjeni fil. Odozgo razlijte drugu polovinu testa. Ponovo vratite u rernu i pecite na 200 stepeni još petnaestak minuta. Pečenu pitu prekrijte platnenom salvetom i ostavite da se malo prohladi.

Secite u oblicima po Vašoj želji i poslužite. Prijatno!