Svečana trpeza

PREDLOG JELOVNIKA ZA VASKRS: Predjelo, glavno jelo i desert! (RECEPT)

Za Vaskrs kažu da je najradosniji praznik, ali se mnoge domaćice ne bi složile sa tim: treba skuvati, treba pospremiti, treba izmiriti posvađane ukućane (naravno, šalimo se)

Objavljeno: 29.04.2021. 17:15h 17:17h
Autor:
Foto: Profimedia

Donosimo vam predlog jelovnika za vaskršnju tpezu:

Predjelo:

Sarmice od zelja ili blitve:

Potrebno je: 3 veze zelja, 500 grama mlevenog mesa; 1 glavica luka; 3 čena belog luka, 1 šargarepa, 2 šake pirinča, so, biber; 500ml paradajz sos

Priprema: Pirinač dobro operite pa stavite u vodu koja prelazi jedan prst iznad pirinča. Ostavite na ringli da provri, a zatim poklopite i ostavite da upije vodu. U tiganju izdinstajte sito seckan beli i crni luk, a zatim mu dodajte meso i šargarepu. Kada se smesa prodinsta, dodajte malo soli, bibera, začinske, suve paprike.

Ostavite da se fil prohladi. Dodajte mu oceđen pirinač i sve lepo promešajte. Listove zelja ili blitve, provlačite kroz vrelu, slanu vodu, pa lagano savijajte sarmice. Sarmice ređajte u šerpu, nalijte sa paradajz sosom i malo vode. Zapecite u rerni. Poslužite uz kiselo mleko.

Glavno jelo:

Rolat od mesa:

Potrebno je: 700 gr mlevenog mesa po izboru; sredina od pola starog hleba; 1 celo jaje; 1 kašika suvog začina; 1/2 kašičice bibera;

Punjenje: 250 gr sitnog sira ( može i feta ili tvrdi); 200 gr dimljenog mesa.

Priprema: Mlevenom mesu dodati izmrvljenu sredinu starog hleba, jaje, suvi začin i biber, pa rukom sve dobro izmesiti. Otkinuti komad alu folije i premazati je uljem. Staviti smesu od mesa i rukama oblikovati na foliji pravougaonik. Ne sme biti previše tanak, da bi se lepo savio, a ne smete ni previše da istanjite jer će pući. Preko mesa poslažete dimljeno meso i po sredini stavite sir.

Zamotate u foliju, u tepsiju sipate100 ml vode. Pecite 45 minuta na 200 stepeni. Skinite foliju pa pecite još 30 minuta. Ohladite pa secite.

Uz rolat od mesa možete da poslužite mladi krompir, prvo skuvan, a potom zapečen na masnoći, sa dodatkom svežeg ruzmarina i malo belog luka.

Šarena salata:

Potrebno je: 250 grama kuvanog crvenog pasulja; 200 grama kukuruza šećerca; 3 sveža paradajza; 1 zelena paprika - sveža; 1 ljuta papričica, 1 glavica crnog luka; 1 veza peršuna, jabukovo sirće, maslinovo ulje, so i biber.

Priprema: Kuvan i ohlađen pasulj i kukuruz šećerac dobro prohladiti, pa izmešati. Dodati sitno seckan paradajz, paprike i luk. Peršun sitno iseckati pa posuti po salati, dodati začine i sirće pa sve izmešati i poslužiti.

Desert: Voćna priča

Potrebno je za biksvit: 3 jaja, 3 kašike šećera, 3 kašike mleka, 3 kašike ulja, 1 vanilin šećer, 3 kašike brašna, pola kašičice praška za pecivo.

Potrebo je za voćni fil: 300 grama malina (može zamrznutih); 150ml vode; 100 ml mleka; 4 kašike šećera; 1 puding od jagode ili maline ili vanile.

Beli fil: Slatka pavlaka 250 grama, 1 kisela pavlaka.

Preliv: Crna čokolada 100 grama + 3 kašike ulja.

Priprema: Umutite jaja i šećer. Zatim dodajte mleko, ulje i vanilin šećer pa mutite. Onda dodajte i brašno i prašak za pecivo pa dobro umutite. Pecite na 200 stepeni dok ne porumeni.

Prohladite biskvit.

Napravite fil tako što ćete prokuvati maline i vodu sa šećerom. Posebno umutiti puding pa dodati u vrelo voće. Ostaviti da se ohladi oko 15min. Zatim još vruć fil sa voćem prelijte preko ohlađenog biskvita. Ostaviti da se stegne, na sobnoj temperaturi.

Umutite slatku pavlaku pa joj dodajte kiselu pavlaku. Izlijte na ohlađen kolač. Prelijte sa rastopljenom čokoladom.

Prijatno!

Hristos Vaskrse!!!