probajte
KUBANSKI GULAŠ: Cepkano meso meko kao duša u sosu koji niko ne može da zaboravi! (RECEPT)
Kubanski "odrpanac" skromnog imena nacionalni je specijalitet i ponos kuvara. Iako treba potrošiti nešto vremena čekajući da meso dovoljno omekša da se lako razdvaja na rezance, strpljivost se nagrađuje savršenim ukusom...
Autor:
Ropa vieja kubansko je tradicionalno jelo koje na španskom znači 'stara odeća', a ime je dobilo zbog svog izgleda. Junetina koja se krčka u sosu dok ne omekša dovoljno da se može razdvojiti na rezance, slast duguje mirisnim začinima, ali i maslinama. Tradicionalno se poslužuje s pirinčem ili pasuljom.
Sastojci za kubanski gulaš:
- 1,2 kg junetine
- 3 kašike maslinovog ulja
- 2 glavice luka
- 2 paprike
- 2 kašičice soli
- 8 češnjeva belog luka
- 2 dl suvog belog vina
- 4 kašičice slatke mlevene paprike
- 1 kašika origana
- 2 žličice mljevenog kumina
- 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
- 1/2 kašičica kajenskog bibera
- 800 ml pelata
- 2 lovorova lista
- ¾ šoljice maslina bez koštica
- 2 kašićice belog sirćeta
Priprema:
1. Meso osušite papirnatim ubrusima. U velikom zagrejanom loncu ugrejte ulje. Pecite meso povremeno okrećući dok ne porumeni s obe strane, po 5-7 minuta na svakoj. Prebacite na tanjir.
2. Propržite seckani luk na maslinovom ulju pa dodajte papriku i so, povremeno mešajući dok ne omekša i ne dobije boju, 12-14 minuta. Dodajte usitnjenibeli luk i pržite, često mešajući 3-5 minuta. Ulijte vino i kuvajte uz povremeno mešanje dok alkohol ne ispari. Umešajte mlevenu papriku, origano, kumin, biber i kajenski biber pa pržite mešajući oko 1 minutu. Dodajte pelt i pustite da prokuva i kuvajte uz povremeno mešanje dok se tečnost ne smanji na pola, oko 5 minuta.
3. Prebacite meso u posudu za pečenje, prelijte sosom od paradajza, dodajte lovorov list. Poklopite i pecite u rerni na 180 °C oko tri sata, dok meso ne omekša da se može lako kidati na rezance. Ostavite da se ohladi 15 minuta.
4. Odstranite višak masnoće iz sosa i izvadite lovor. Pomoću dve viljuške razdvajajte meso na rezance pa pomešajte masline i sirće. Poslužite s pirinčem, kuvanim pasuljem ili salatom.
Prijatno!