PREUKUSNO

LEPŠE OD KROASANA, ITALIJANI GA PRAVE DECENIJAMA: Mekano testo punjeno pavlakom koje miriše na vanilu! (RECEPT)

Slatko peciva punjena slatkom pavlakom koja miriše na vanilu Rimljani pripemaju decenijama, a svako ko ih proba, oduševi se...

Objavljeno: 03.05.2021. 11:59h 13:44h
Autor:
Foto: Shutterstock

Doručak u Italiji često uključuje kapućino i slatka, meka peciva koja se obično razlikuju, tavisno od regije, a u Rimu ćete naići na neverovatni maritozzo. To slatko pecivo punjeno slatkom pavlakom koja miriše na vanilu priprema se decenijama u Italiji, a naziv mu dolazi od italijanske riči za supruga.

Maritozzo su mladići tradicionalno poklanjali devojkama i unutra sakrivali prsten ili neki drugi poklon. Čak i ako ne možete putovati, to ne znači da ih ne možete napraviti sami – i uživati uz jutarnju kafu.

Sastojci za maritozzo:

  • 540 g brašna
  • 60 g putera
  • 250 ml mleka
  • 120 g meda
  • 2 jaja, sobne temperature
  • 1 kašiićica soli
  • 1 kašičica instant suvog kvasca
  • 1 kašićica cimeta
  • Sitno narendana korica 1 limuna
  • Jaje razmućeno s 1 kašičicom mleka
  • 500 ml pavlake za šlag
  • 140 g šećera u prahu
  • 2 kašičice paste od vamile ili aroma

Priprema:

1. Odvojite 1/6 šoljice brašna od ukupne količine i umutite ga s pola šoljice vode u loncu dok ne postane glatko. Zagrejte na srednje jakoj vatri i mešajte dok se ne zgusne i porumeni, oko 5 minuta ili se zagreje na temperaturu od 65 °C. Sklonite s vatre pa umešajte puter, mleko, med, jaja i so pa mešajte dok se puterne otopi.

2. Ostatak brašna, kvasac, cimet i narendanu koricu limuna stavite u posudu električne mešalice s kukom za testo i izmiksajte.

3. Dodajte kuvanom testu smesu brašna i umestite dok ne postane elastična. Dodajte još malo brašna ako je potrebno; testo treba da bude elastično i rastegljivo tako da ne puca i da se vidi kroz njega. Oblikujte ga u kuglu i ostavite je da se utrostruči na toplom mestu (45 minuta do sat i po)

4. Zagrejte rernu na 180 °C. Ponovo mesite testo. Pleh obložite papirom za pečenje. Lagano pobrašnite ruke i podlogu. Podelite testo na dva dela, razvaljajte ga u kobasicu, a zatim isecite na šest delova. Oblikujte loptice i ako je potrebno, nauljite dlanove da se testo ne lepi. Kako bi loptice bile jednake, možete ih izvagati tako da svaka bude jednako teška (oko 90 g). Primetite li pukotine u testu, loptice valjajte po radnoj ploči da se izravnaju.

5. Ostavite peciva na toplom mestu 45 minuta. Premažite ih umućenim jajetom i pecite 20-23 minuta. Ostavite da se potpuno ohlade na rešetci. Zatim ih prepolovite nazubljenim nožem, ali ne do kraja – neka krajevi ostanu spojeni.

6. Umitite pavlaku sa šećerom i vailom u šlag dok ne postane gusto i pahuljasto. Stavite u poslastičarsku vrećicu pa napunite peciva malo pre posluživanja.

Prijatno!