DA LI STE ZNALI?

LJUBAV JE ODVELA PRAVO U SMRT:Priča o nastanku Mosta ljubavi u Vrnjačkoj Banji je jezivija nego što možete da zamislite!

Nastanak Mosta ljubavi obavijen je velom tuge

Objavljeno: 07.04.2021. 16:51h 16:57h
Autor:
Foto: Shuterstock

Danas mnogi zaljubljeni parovi odlaze na most ljubavi, u Vrnjačku Banju kako bi "zaključali" svoju ljubav, ispisujući svoja imena na katancu i bacajući njegove ključeve u Vrnjačku reku. Ovo mesto je simbol ljubavi, ali legenda o nastanku ovog mosta je tužnija nego što možete i da zamislite. Nastanak ovog mosta je obavijenom velom tuge, izgubljene ljubavi i jednog tragično okončanog života.

Priča o vrnjačkom Mostu ljubavi ide ovako:

Za vreme Prvog svetskog, učiteljica Nada i oficir Relja su se zavoleli, to je bila ljubav jača i veća od svega. Njih niko nije mogao da razdvoji, verovali su svi. Međutim, rat je besneo, pa oficir odlazi u Grčku na ratište, uz obećnje da će se vratiti i da će njegova i Nadina ljubavna priča nastaviti i da će je krunisati brakom. Uprkos obećanjima, Relja se nikad nije vratio.

Nakon završenog rata upoznaje lepu Grkinju i raskida veridbu sa Nadom. Za Nadu, ovo je bio pretežak udarac. Zbog prevelike tuge, umrla je mlada i nesrećna.

Ne želeći da dožive njenu sudbinu, mlade Vrnjčanke počele su potom da za metalnu ogradu jednog od mnogobrojnih mostića preko Vrnjačke reke, kače katance, "zaključavajući" tako svoju ljubav.

foto: Shuterstock

Od tada, ovaj most nosi naziv Most ljubavi.

Saznavši sve to od meštana tokom jednog svog boravka u Vrnjačkoj Banji, legendu o tragičnoj ljubavi dvoje mladih ovekovečila je i pesnikinja Desanka Maksimović u svojoj pesmi "Molitva za ljubav". S vremenom je, međutim, tradicija "zaključavanja" ljubavi pala u zaborav, ali su je mladi pre deceniju i po opet obnovili.