morate probati

ČAROBNA POSNA PITA SA MAKOM I DŽEMOM POSUTA ORASIMA: Nijedna štrudla joj ne može prići ukusom! (RECEPT)

Meko testo koje se pravi sa čajem od kamilice je ono što daje posebnu čar ovoj piti, pored odlične kombinacijte maka, oraha i džema

Objavljeno: 31.03.2021. 20:47h
Autor:
Foto: PrintscreeenJutjub/Uradi Sama- Ideje za kreativce

Sastojci:

  • 250 ml čaja od kamilice
  • 150 ml ulja
  • 20 g kvasca
  • 3 kašike šećera
  • prstohvat soli
  • 1 kesica vanilin šećera
  • narendana korica od limuna
  • 500 g brašna tip 500

Za fil:

  • 300 g mlevenog maka
  • 3 kašike džema od šipurka ili kajsija
  • 3 kašike šećera (ako je smesa za štrudle ne dodavati)

Za dekoraciju:

  • 3 kašike džema
  • mleveni orasi

Priprema:

  • Najpre, pripremite čaj od kamilice i ostavite da se prohladi, da bude mlak.
  • Zatim, sipajte ga u posudu, dodajte šećer, izmrvljen kvasac, promešajte, pa dodajte 1 kašiku brašna.
  • Sve sjedinite, pa kad kvasac nadođe narendajte koru limuna, dodajte ulje, so, vanilin šećer i postepeno dodajte ostatak brašna.
  • Prvo promešajte, pa umesite testo.
  • Pokrijte testo i ostavite na toplom mestu da nadođe nekih sat vremena.
  • U mleveni mak dodajte džem, malo vruće vode i promešajte.
  • Testo premsite, pa podelite na 3 jednaka dela.
  • Pek papir isecite na veličinu 20×30 cm i pospite sa malo brašna.
  • Stavite testo ne pek papir i oklagijom razvucite na veličinu papira.
  • Pleh istih dimenzija obložite pek papirom, pa ubacite prvu koru i sipajte fil preko, zatim druga kora, fil, treća kora.
  • Poprskajte poslednju koru sa malo tople vode.
  • Pecite pitu u zagrejanoj rerni na 180 Celzijusa oko pola sata, ali je posle 10 minuta prekrijte folijom.
  • Gotovu pitu premažite sa džemom i pospite mlevenim orasima.