probajte
RASTOPLJENI LUK: Savršen PRILOG jelima od MESA, a pravi se u RERNI! (RECEPT)
Luk će izgubiti svoju ljutinu i hrskavost ako ga ispečete u pećnici te dodatno omekšate pilećim temeljcem. Štoviše, ovaj se recept zove rastopljeni luk jer je povrće toliko nježno nakon termičke obrade da se topi u ustima...
Autor:
Sastojci za rastopljeni luk:
- 4 velika luka težine oko 1 kg
- 125 ml pilećeg bujona
- 2 kašičice maslinovog ulja
- 1 kašika istopljenog putera
- 1 kašika sveže nasjeckanog timijana
- 1kašičica soli
- ½ kašičice mlevenog bibera
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 230 stepeni. 2. Luk očistite i isectie na komade veličine oko 2 i po centimetra. 3. Pomešajte ulje, puter, so i biber i timijan i tom mešavinom namažite komade luk. 4. Luk stavite da se peče u rerni od 30 do 35 minuta dok površina ne dobije lepu karamelizovanu boju. Na pola pečenja okrenite luk da obe strane budu iste. 5. Po isteku vremenu u lim za pečenje pažljivo ulijte pileći bujon i sve zajedno pecite još 15 do 20 minuta, odnosno dok se bujon ne redukuje, a luk postane veoma mekan. 6. Poslužite kao prilog mesu.
Prijatno!