Ne smete da propustite
Bečka čokoladna torta: Neprevaziđeni klasik austrijske kuhinje! (RECEPT)
Stari recept koji datira iz iz druge polovine 19. veka
Autor:
Sastojci: 8 jaja, 1 vanilin šećer, 150 g šećera, 100 g izlomljenog keksa, 50 ml šerija, 60 g putera, 100 g mlevenih lešnika, 200 g čokolade za kuvanje, 300 g marmalade od kajsija, 1 jaje, 200 g šećera u prahu.
Priprema: Odvojiti belanca od žumanaca. Žumanca sa 75 grama šećera i vanilinim šećerom umutiti mikserom dok se šećer ne rastopi. Belanca izmutiti mikserom sa preostalim šećerom. Izmućena belanca dodati u sud sa izmućenim žumancima i promešati varjačom. Zatim dodati keks, mlevene lešnike, 100 g krupno izrendane čokolade i mešati dok se smesa ne sjedini.
Testo preručiti u okrugli, nauljen kalup. Peći 20 minuta na 180 stepeni. Preostalu čokoladu istopiti na pari, skloniti sa šporeta, dodati puter i mešati dok se puter ne rastopi. Dodati jedno jaje i šećer u prahu. Promešati.
Patišpanj iseći na tri jednaka dela. Prvi deo staviti na tacnu, poprskati šerijem i premazati marmeladom. Ponoviti postupak sa ostalim korama. Celu tortu premazati čokoladnim prelivom. Ukrasiti mlevenim lešnicima.