Obratite pažnju

Evo kako da spasete ljude od gušenja hranom: Naučite kako se primenjuje Hajmlihov zahvat! (FOTO)

Ova tehnika spašava život. U grlu ljudi se može zaglaviti hrana ili kost, a samo ovaj zahvat će spasiti osobu od gušenja

Objavljeno: 15.12.2020. 12:36h 13:04h
Autor:
Foto: Shutterstock

Tehnika spašavanja od gušenja hranom ili kako se izvodi Hajmlihov zahvat:

1. Procenite koliko su blokirani disajni putevi

Delimična blokada: ako žrtva ispušta zvuk ili kašlje, to je dobro. To znači da mu disajni putevi nisu sasvim blokirani. Kašalj je odbrambeni odgovor tela sa kojim pokušavamo da se rešimo ostataka hrane ili drugog predmeta zaglavljenog u grlu. Zamolite žrtvu da nastavi da kašlje dok ne vidite zaglavljeni predmet, a zatim ga uklonite palcem ili kažiprstom.

Čak i ako objekat ne blokira u potpunosti disajne puteve, morate biti na oprezu kako ih ne biste u potpunosti blokirali. Ako je žrtva dete mlađe od jedne godine, zapamtite da je plač ili kašljanje dobar znak.

Potpuna blokada: žrtva ne ispušta zvuk, ali je pri svesti. Ne može ni da kašlje, jer mu je predmet potpuno blokirao disajne puteve. U ovom slučaju, neophodno je pribegavati Hajmlihovoj metodi.

2. Primena Hajmlihove metode (za odrasle i decu preko godinu dana)

Zapamtite: Hajmlihovu tehniku treba koristiti samo ako je žrtva starija od godinu dana i ne može da kašlje, govori, vrišti i diše. Ako se žrtvi ne priskoči u pomoć, izgubiće svest. U takvoj situaciji je veoma bitko delovati brzo, a pri tome da ostanete mirni.

U Hajmlihovoj metodi nema ničeg komplikovanog.

Ako ste dešnjak, stanite uz žrtvu malo ulevo, ako ste levoruk - malo udesno.

Držite čvrsto žrtvu pod grudima i lagano ga nagnite napred tako da se predmet zaglavljen u grlu može pomeriti napred, a ne ka unutra. Nežno, ali čvrsto udarite žrtvu vrhom zgloba između lopatica.

Proverite da li je predmet izašao. Ako ne, ponovo udarite, do pet puta. AKo udarac nema efekta, a žrtva još uvek ne može da diše, stegnite pesnicu i stavite je žrtvi između pupka i rebara. Stavite drugu ruku na vrh pesnice i prtisnite nekoliko puta žrtvu dok predmet ne izađe. Imajte na umu da se ova tehnika ne može koristiti kod trudnica i dece mlađe od godinu dana, kao i kod osoba sa prekomernom težinom.

Ako predmet i dalje ometa disanje, pozovite hitnu pomoć. Ne ostavljajte žrtvu samu i nastavite da koristite Hajmlihovu metodu dok lekari ne dođu.

foto: Shutterstock

3. Deca mlađa od godinu dana

Ako beba ne kašlje ili ne plače, stavite mu usta na podlakticu ili na vašu butinu, tako da ima glava na šta da se osloni.

Nežno ga udarite pet puta po leđima gornjim delom ručnog zloba. Posle toga pažljivo pregledajte dečija usta i izvadite predmet ako ga tamo vidite. Nikad ne pokušavajte da dođete do zaglavljenog predmeta zabadajući preste u detetova usta, jer ga na taj način možete samo gurnuti dublje i tako pogoršati situaciju.

Prilikom izvođenja ovog zahvata - morate biti mirni i pribrani. Hajmlihov metod je koristan u većini slučajeva i mora se uvek imati na umu kako biste spasli život osobi koja se guši hranom ili drugim predmetom.

foto: Shutterstock