Melem za pluća, kašalj i sinuse
Srpski doktori ga i dalje preporučuju kao lek: Evo za šta je sve dobro prepečeno mleko!
Iako je medicina veoma uznapredovala, ovaj ukusni napitak i dalje važi za neprikosnoveni domaći lek
Autor:
Sezona je gripa i prehlada, a većina ljudi trenutno ima problema sa nadraženim grlom.
Ako želite da ubrzate svoj oporavak, okrenite se starom leku naših baka kojim su nam u detinjstvu lečile kašalj i bol u grlu, a koji i naši lekari i dan danas preporučuju kao pravi melem za pluća. U pitanju je prepečeno mleko.
Ovaj napitak poznat je još i kao šerbet i karamel mleko, a kako god da ga zovu, svi imaju isti zaključak - ono efikasno ublažava kašalj, ubrzava sazrevanje i iskašljavanje sekreta iz grla, ublažava bol u grudima i plućima prilikom jakog kašlja i umirujuće deluje na ceo organizam.
Zašto treba da pijete prepečeno mleko:
Sinusi i curenje nosa
Dok se šećer topi, oslobodiće se slab dim oštrog mirisa. Ako imate upalu sinusa, zapušen nos ili curenje nosa, blago se "inhalirajte" ovim mirisom. Vodite računa da ne preterate - udahnite samo nekoliko puta ovaj dim kroz nos, jer ako preterate, može doći do glavobolje.
Kašalj
Ako vas je uhvatio suvi kašalj i grebanje u grlu, najbolje je odmah pripremiti prepečeno mleko. Ono će umiriti bol i grebanje u grlu, a takođe će i ubrzati proces sazrevanja kašlja, a samim tim i trajanje prehlade.
Bol u grudima
Kako kašalj sazreva, tako dobijamo sve jače napade kašlja, koji mogu da izazovu i jak bol u plućima i grudima, naročito kod pušača. U ovom slučaju, srpski lekari još uvek preporučuju prepečeno mleko kao pravi melem za pluća.
Živi zid protiv svih bolesti: Pet primena spanaća koje će vam sačuvati zdravlje!(RECEPTI)
Lepši san
Mislite da deca piju toplo mleko pred spavanje tek onako? Varate se! Vruće mleko pre nego što legnete opustiće čitav organizam, pa ćete brže zaspati, a san će vam biti lepši i kvalitetniji.
Recept za prepečeno mleko:
2-3 kašičice šećera stavite u džezvu i zagrejte na ringli. Šećer će se brzo otopiti, zato je bolje da se ne udaljavate od šporeta, jer lako zagori. Čim postane tečan i zlatne boje, odmah sipajte mleko (2-3 dl) u džezvu, a zatim pustite da provri. Ostavite da se malo prohladi, pa popijte dok je još vruće.
Napomena: Ako vam je šećer prilikom pripreme zagoreo, bacite ga i otopite novi, jer vam zagoreo neće pomoći, već može samo da izazove mučninu. Takođe, ako imate temperaturu, ne bi trebalo da konzumirate mlečne proizvode.
Ako vam se ukus prepečenog mleka dopadne, kao što je to slučaj kod većine ljudi, možete ga piti i kada niste bolesni, jer ne može da vam naškodi. Ako ga pijete pred spavanje, pomoći će vam da brže zaspite i lepše i bolje se odmorite.
Možete da probate i da umesto šećera otopite nekoliko mentol bombona - možda vam zvuči kao suluda kombinacija kada se pravi sa mlekom, ali ukus je zapravo odličan, a efekat, prema tvrdnjama mnogih, još jači nego kada je u pitanju šećer.