SAVRŠENO VOĆE
Mango - kralj voća: Čisti kožu i popravlja raspoloženje
Ako redovno ne jedete mango, znaje da baš propuštate. Ovo tropsko voće je toliko hranljivo i bogato vitaminima da ga često nazivaju – kraljem voća manga:
Autor:
Poznat po svom slatkastom ukusu i upadljivo žutoj boji, mango je voće kremaste teksture poreklom iz južne Azije koje uspeva u toploj, tropskoj i suptropskoj klimi (Indija, Tajland, Kina, Florida). Iako postoje stotine poznatih sorti, jedna od najčešćih je Kent koja se uzgaja na Floridi – veliko ovalno voće koje, kada sazri, ima crveno-zeleno-žutu koru.
Mango je tehnički koštičavo voće (da, poput breskve) i – interesantna informacija – potiču iz iste porodice u koju spadaju indijski orah, pistaći i otrovni bršljen. Dakle, ako ste alergični na orašaste plodove, možda morate i da se klonite manga. Isto važi i ako ste alergični na lateks, avokado, breskve ili smokve, jer svi oni sadrže proteine slične onima u mangu.
– Lista hranljivih sastojaka manga je jednako impresivna kao i njegova žuta nijansa. Ovo tropsko voće izuzetno je bogato vitaminima C i A, koji imaju antioksidativna svojstva i od suštinske su važnosti za imunološku funkciju – objasnila je nutricionista Megan Brd.
Vitamin C takođe pomaže u stvaranju kolagena, koji pomaže pri zarastanju rana, jačanju kostiju i kože, dok vitamin A igra ulogu u održavanju efikasnosti vaših organa.
Mango se takođe može pohvaliti impresivnom količinom magnezijuma koji poboljšava raspoloženje i vitaminom B koji daje energiju, uključujući 89 mikrograma B9 ili folata, po mangu. To je oko 22 procenta dnevnog preporučenog unosa folata.
Štaviše, istraživanja ukazuju da je mango ozbiljan izvor polifenola – mikronutrijenata koji su prepuni antioksidanata koji se bore protiv bolesti.
Nutritivne vrednosti jednog manga:
- 124 kalorije
- 2 grama proteina
- 1 gram masti
- 31 grama ugljenih hidrata
- 3 grama vlakana
- 28 grama šećera
Pomaže bolje varenje
Mango sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja su ključna za zdravo varenje.
Jedna studija otkrila je da konzumiranje manga može da poboljša simptome hroničnog zatvora kod inače zdravih ljudi. U suštini, ako vam se dešava da su vam creva često “lenja” ubacivanje manga u vašu svakodnevnu ishranu definitivno će to promeniti.
Reguliše šećer u krvi
Da, dobro ste pročitali, ovo tropsko voće može da reguliše šećer u krvi.
Ali, zar nije on prepun šećera? Istina, ali, studija iz 2019. godine otkrila je da mango može da smanji nivo šećera u krvi pa samim tim smanjujući rizik od bolesti poput dijabetesa.
Pored toga, mango poboljšava nivo glukoze u krvi kod gojaznih ljudi.
Podržava apsorpciju gvožđa
– Zahvaljujući tome što je bogat vitaminom C, mango je zaista prava hrana za one kojima nedostaje gvožđe – kaže Brd. To je zato što vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe koje se nalazi u hrani poput graška, pasulja i žitarica.
– Apsorpcija gvožđa je važna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i njihovu sposobnost nošenja kiseonika –objašnjava Brd.
– Iako većina ljudi ne mora da brine o svom nivou gvožđa, oni kojima nedostaje imaju koristi od hrane bogate vitaminom C, poput manga.
Mango za zdravu kožu i kosu
– Ako želite da pojačate svoju negu, posegnite za ovim tropskim voćem. Sadržaj vitamina C u mangu pomaže u stvaranju kolagena za zdravu kosu, kožu i nokte – kaže Brd.
Ovo je posebno bitno ako vodite borbu protiv znakova starenja, jer je poznato da kolagen zateže kožu. U mangu se nalazi i beta-karoten koji ima moć da zaštiti kožu od oštećenja na suncu.
Sada znamo i zbog čega mangu tepaju – kralj. Sve u svemu, što zbog zdravlje, što zbog lepote, isplati se jesti ovo tropsko voće. Pa, šta čekate? Vreme je za užinu!