SAVRŠENO VOĆE

Mango - kralj voća: Čisti kožu i popravlja raspoloženje

shutterstock-754879165.jpg
Foto: Shutterstock

Poznat po svom slatkastom ukusu i upadljivo žutoj boji, mango je voće kremaste teksture poreklom iz južne Azije koje uspeva u toploj, tropskoj i suptropskoj klimi (Indija, Tajland, Kina, Florida). Iako postoje stotine poznatih sorti, jedna od najčešćih je Kent koja se uzgaja na Floridi – veliko ovalno voće koje, kada sazri, ima crveno-zeleno-žutu koru.

Mango je tehnički koštičavo voće (da, poput breskve) i – interesantna informacija – potiču iz iste porodice u koju spadaju indijski orah, pistaći i otrovni bršljen. Dakle, ako ste alergični na orašaste plodove, možda morate i da se klonite manga. Isto važi i ako ste alergični na lateks, avokado, breskve ili smokve, jer svi oni sadrže proteine slične onima u mangu.

Lista hranljivih sastojaka manga je jednako impresivna kao i njegova žuta nijansa. Ovo tropsko voće izuzetno je bogato vitaminima C i A, koji imaju antioksidativna svojstva i od suštinske su važnosti za imunološku funkciju – objasnila je nutricionista Megan Brd.

Vitamin C takođe pomaže u stvaranju kolagena, koji pomaže pri zarastanju rana, jačanju kostiju i kože, dok vitamin A igra ulogu u održavanju efikasnosti vaših organa.

mango.jpg mango.jpg
Foto: Shutterstock

Mango se takođe može pohvaliti impresivnom količinom magnezijuma koji poboljšava raspoloženje i vitaminom B koji daje energiju, uključujući 89 mikrograma B9 ili folata, po mangu. To je oko 22 procenta dnevnog preporučenog unosa folata.

Štaviše, istraživanja ukazuju da je mango ozbiljan izvor polifenola – mikronutrijenata koji su prepuni antioksidanata koji se bore protiv bolesti.

Nutritivne vrednosti jednog manga:

  • 124 kalorije
  • 2 grama proteina
  • 1 gram masti
  • 31 grama ugljenih hidrata
  • 3 grama vlakana
  • 28 grama šećera

Pomaže bolje varenje

Mango sadrži rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna koja su ključna za zdravo varenje.

Jedna studija otkrila je da konzumiranje manga može da poboljša simptome hroničnog zatvora kod inače zdravih ljudi. U suštini, ako vam se dešava da su vam creva često “lenja” ubacivanje manga u vašu svakodnevnu ishranu definitivno će to promeniti.

Reguliše šećer u krvi

Da, dobro ste pročitali, ovo tropsko voće može da reguliše šećer u krvi.

Ali, zar nije on prepun šećera? Istina, ali, studija iz 2019. godine otkrila je da mango može da smanji nivo šećera u krvi pa samim tim smanjujući rizik od bolesti poput dijabetesa.

Pored toga, mango poboljšava nivo glukoze u krvi kod gojaznih ljudi.

Podržava apsorpciju gvožđa

– Zahvaljujući tome što je bogat vitaminom C, mango je zaista prava hrana za one kojima nedostaje gvožđe – kaže Brd. To je zato što vitamin C pomaže telu da apsorbuje gvožđe koje se nalazi u hrani poput graška, pasulja i žitarica.

– Apsorpcija gvožđa je važna za stvaranje crvenih krvnih zrnaca i njihovu sposobnost nošenja kiseonika –objašnjava Brd.

– Iako većina ljudi ne mora da brine o svom nivou gvožđa, oni kojima nedostaje imaju koristi od hrane bogate vitaminom C, poput manga.

Mango za zdravu kožu i kosu

– Ako želite da pojačate svoju negu, posegnite za ovim tropskim voćem. Sadržaj vitamina C u mangu pomaže u stvaranju kolagena za zdravu kosu, kožu i nokte – kaže Brd.

Ovo je posebno bitno ako vodite borbu protiv znakova starenja, jer je poznato da kolagen zateže kožu. U mangu se nalazi i beta-karoten koji ima moć da zaštiti kožu od oštećenja na suncu.

Sada znamo i zbog čega mangu tepaju – kralj. Sve u svemu, što zbog zdravlje, što zbog lepote, isplati se jesti ovo tropsko voće. Pa, šta čekate? Vreme je za užinu!

Ako redovno ne jedete mango, znaje da baš propuštate. Ovo tropsko voće je toliko hranljivo i bogato vitaminima da ga često nazivaju – kraljem voća manga: