jeste li među njima?
5 jela iz 80-ih koja su obeležila mnoga detinjstva: A danas su pala u zaborav!
Donosimo vam pomalo zaboravljena jela bez kojih 80-ih mnoge generacije nisu mogle da zamisle dan
Autor:
Obroci se danas mnogo razlikuju od onih koji su se spremali u domovima u prošlom veku.
Mi ćemo se u ovom tekstu vratiti u osamdesete godine 20. veka kada su se porodice okupljale za stolom uz neka kreativna jela. Danas, takvi obroci su prava retkost.
Hladetina
Svinjska supa sa povrćem i začinima pretvorena u slani žele bila je na meniju u mnogim domovima u nekadašnjoj Jugoslaviji.
Pripremala se od svinjskih nogica i drugih nepopularnih komada mesa, a najčešće se posluživala tokom zime kao hladno predjelo.
Najslađa brza kekst torta sa breskvama: Neodoljiva i spremna za tili čas! (RECEPT)
Sveže jaje sa šećerom
Slatki desert od jaja bio je veoma popularan na prostorima bivše Jugoslavije.
Reč je oi poslastici od svežih žumanaca i šećera koji se mutio viljuškom sve dok se smesa u potpunosti ne zgusne.
Kriška hleba sa svinjskom masti i malo aleve paprike
Mnoge generacije pamte detinjstvo upravo po ovom kulinarskom savršenstvu. Ništa nije bilo slađe nego namazati krišku hleba sa svinjskom masti i posuti alevom paprikom. Pravi gušt detinjstva.
Obrok pun kalorija, koji daje energiju, a ujedno je i jeftin.
Umesto crvene paprike po površini svinjske masti, neki ljudi su posipali šećer.
Francuski krompir
Zapečeni složenac od jaja, krompira, kobasica i pavlake, nazvan francuskim krompirom iz nepoznatog razloga bio je veoma popularno jelo 80-ih.
Reč je o kalorijskom obroku sa dosta ugljenih hidrata i masti.
Varivo od praziluka
Čušpajz od praziluka je još jedno jelo koje je obležilo mnoga detinjstva.
Iako varivo od praziluka zauzima važno mesto naše kulinarske istorije, u današnje vreme sve se ređe kuva u domovima.
Džaba vam sav trud ako ovo radite: 12 najčešćih grešaka koje će uništiti svaku poslasticu!