Ako vam za recept treba samo žumance ili samo belance, ne bacajte ostatak jajeta - višak i belanaca i žumanca možete iskoristiti za druge recepte, od puslica do domaćeg majoneza!
Recepti za višak belanaca
1. Puslice
Trebaju vam tri belanca i 200 g šećera u prahu. Mikserom dobro izmutite sastojke, smesu prebacite u špric za kolače i istiskajte na pek papir i sušite oko sat vremena u rerni na 100 stepeni.
2. Premaz za hleb i peciva
Pre nego što testo stavite u rernu, premažite ga belancetom i posipajte željenim semenkama.
3. Glazura za kolače
Belanca umutite u sneg, dodajte glukozni sirup i premažite omiljenu tortu slasnom glazurom.
4. Mus
Prozračnost uz istovremenu čvrstinu belanaca omogućava da se njima zameni želatin u receptima za mus. Možete probati klasični čokoladni mus za koji vam trebaju tri belanca, 140 g čokolade i 200 ml slatke pavlake. Čokoladu otopite na pari uz dodatak 1/4 pavlake, a od ostatka napravite šlag. Belanca umutite u sneg i dodajte im ostale sastojke, dobro izmešajte varjačom i rashladite najmanje dva sata. Poslužite u čašama ili malim posudama.
5. Makaronsi
Za ovu poslasticu treba vam trebaju samo belanca i još nekoliko drugih sastojaka. Recept pročitajte OVDE!
Recepti za višak žumanaca
1. Krem za kolače
Krem od žumanaca možete pripremiti i sami kod kuće, ali morate biti oprezni prilikom kuvanja. Naime, ne valja dodavati vruću pavlaku za kuvanje ili mleko u žumanca jer ćete tako dobiti pečena jaja. Krem zagrevajte na laganoj temperaturi uz nežno mešanje.
2. Karbonara sos
Tradicionalni italijanski recept za karbonaruzahteva celo jaje, ali ako za sos iskoristite samo žumance, biće sjajniji, manje zrnast i bogatijih aroma. Pomešajte žumance s parmezanom i puno paprike, a po želji možete dodati i malo pavlake. Pažljivo mešajući sos prelijte preko vruće testenine.
3. Majonez
Domaći majonez daleko je ukusniji od kupovnog, a obično je potrebno 1-2 žumanca. Ubacite ih u blender uz dodatak sirćeta ili limunovog soka, malo senfa i ulja.
4. Poveznica za sastojke
Ćufte ili burgeri neće uvek poslušno zadržati oblik, a kako biste to uspeli, dovoljno je u meso ubaciti jedno žumance. Neće promeniti konačni ukus jela, a pomoći će mu da zadrži željeni oblik.
5. Premazivanje testa
Pred pečenje testa premažite ga žumancetom kako bi dobilo lepu boju i kako bi se semenke kojim želite da posipate testo lepo zalepile.
Nema nikakvog razloga da ih bacate