Istina, desert pojedemo za pet minuta - ali osećaj krivice ostaje duže vreme. Da li se isplati tugovati?
Prvo, osnovno znanje. Sladoled se pravi na bazi vode ili mleka, tako da bi trebalo da razmislite koju vrstu da odaberete u skladu sa vašim apetitima, preferencijama i zdravim razumom. Prvi su sorbei, u svom sastavu imaju 85-90% vode. Drugi - kremastije teksture, pripremaju se na mleku, jogurtu ili drugim lakto-sastojcima.
Što se tiče koristi, obe vrste će biti otprilike jednake. Istina, u različitim količinama: kremast - više kaloričan (200-250 kcal na sto grama) za razliku od sorbea (oko stotinu). Uz to, bilo koji desert sadrži dodatne sastojke koji ga čine ukusnijim ali istovremeno utiču na sastav i energetsku vrednost. To su kakao, orasi, voćni koncentrati, zaslađivači, sirupi... A upravo ti aditivi (a ne sama baza sladoleda) čine sladoled više ili manje kaloričnim.
Oni koji se pridržavaju određenog prehrambenog plana ili pažljivo prate ishranu trebalo bi da shvate da sladoled jednom nedeljno, naravno, neće poremetiti vašu ishranu. Ali ako vas misao o kalorijama još uvek proganja, kladite se na sorbe (ne nužno bez šećera, osim ako niste dijabetičar).
Kad su temperature visoke (ili bolje rečeno, sunce sija cele nedelje u aplikaciji Weather), želja za sladoledom direktno se povećava.