Isprobajte

Evo kako da oterate mrave iz bašte: Domaće sredstvo koje stvarno deluje!

Ukoliko se borite protiv biljnih vaši, prvo što morate da uradite je da uklonite mrave. Biljne vaši su kao stada, a mravi njihovi čuvari. Biljne vaši jedu naše povrće, a možemo da ih se rešimo ako prvo uklonimo njihove čuvare - mrave

Objavljeno: 27.05.2020. 14:35h
Autor:
Foto: Profimedia

Ako često primećujete mrave oko saksija i drugog bilja, razlog može biti u biljnim sokovima koji su kao med i zbog toga privlače mrave. Sokovi se nalaze u zemljištu, a razlog mravlje invazije mogu biti i biljne uši.

Naročito u letnim mesecima mravi se mogu namnožiti oko bilja i na taj način ometati njihov normalan rast. Postoji više načina da ih istrebite, ali ako nemate uvek pri ruci dostupne repelente, možda je vreme da razmislite o alternativama koje se nalaze u kući.

Citrusi

Mravi ne vole citruse i jednostavno ih oterajte tako što ćete iscediti malo limuna u šoljicu ili u prskalicu i time poprskati listove. Ako je previše mrava i limun ne deluje, pokušajte prokuvati nekoliko limuna i narandži u običnoj vodi tokom 15 minuta. Sa dobijenom tečnošću isprskajte biljke.

Sapun

Sapunica je najlakši način za izradu mravljeg repelenta. Pomešajte kašičicu tečnog deterdženta za pranje suđa u 500 mililitara tople vode. Rastvorom isprskajte biljku i prostor oko nje. Ako imate ulje peperminta dodajte nekoliko kapi. Ovim rastvorom biljke isprskajte noću kako biste jutarnjim zalivanjem uklonili rastvor sapuna s površine.

Začini

Cimet, prah čili papričice, mlevena kafa, osušena menta ili karanfiliće možete rasipati oko biljke. Mravi ne vole začine, pa će ih to sprečiti da se približavaju vašem bilju.