zdravstvene prednosti

Sveta žitarica neverovatne moći: Spas za žene u menopauzi, lek za srce, evo kako se koristi!

Konzumiranjem ovih prerađenih smeđih granula činite veliku uslugu vašem organizmu

Objavljeno: 13.02.2020. 13:00h
Autor:
Foto: Shutterstock

Bulgur je termički obrađena prosušena pšenica koja ima velike blagodeti za zdravlje.

Nastaje procesom natapanja i sušenja ili pečenja različitih vrsta žitarica, te njegovim mrvljenjem i lomljenjem, a koristi se u različitim jelima u kuhinjama Bliskog istoka.

Prema biblijskoj literaturi pojavljuje se pre više od 4.000 godina kod naroda Hetita prvog inodevropskog naroda na tlu Male Azije, kao i Jevreja. Kineski car Šen Nung je bulgur proglasio svetom žitaricu oko 2.800 godine pre Hrista.

Prosečna hranjiva vrednost bulgura u 1 šolji (182 grama):

  • 151 kalorija,
  • 34 grama ugljenih hidrata, od čega 8 grama dijetalnih vlakana,

6 grama proteina,

  • 8 odsto preporučene dnevne doze unosa folata,
  • 8 odsto preporučene dnevne doze unosa vitamina B6,
  • 9 odsto preporučene dnevne doze unosa niacina,
  • 20 odsto preporučene dnevne doze unosa cinka,
  • 55 odsto preporučene dnevne doze unosa mangana,
  • 15 odsto preporučene dnevne doze unosa magnezijum,
  • 10 odsto preporučene dnevne doze gvožđa

Čaj sa najmoćnijim delovanjem na čitav organizam: Ovaj začin sprečava čitav niz bolesti, od kašlja do kancera!

foto: Shutterstock

Kako se koristi:

Može se kupiti u radnjama zdrave hranm a veoma je jednostavan za pripremu.

  • 1 šolja bulgure se prelije sa 1,5 - 2 šolje ključale vode.
  • Kuva se 10-ak minuta na niskoj temperaturi.
  • Kada otvorite pakovanje, čuvajte ga na suvom i tamnom mestu. Količina vode varira od usitenjenosti bulgura.

U svetskoj kuhinji bulgur se koristi kao sastojak raznih salata od povrća, kao prilog mesu i ribi ili kao samostalni vegetarijanski obrok. Proizvodima od žitarice može se napuniti pileće meso. Osim toga, može da se koristi i kao zamena za pirinač u pripremi sarmica ili punjenih paprika. Od ove prerađene žitarice možete dobiti i fin istočnjački desert u kombinaciji s voćem, medom i orašastim plodovima.

foto: Shutterstock

Zdravstvene prednosti bulgura

Smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi, triglicerida i nivo insulina, a samim tim smanjuje rizik od srčanih bolesti.

Poboljšava cirkulaciju, rad probave i ubrzava metabolitam jer je bogat prehrambenim vlaknima. Jača imunitet i pomaže i u borbi protiv raka, dijabetesa i visokog pritiska.

Ženama u menopauzi koje imaju visok holesterol, pritisak i druge simptome kardiovaskularnih oboljenja preporučuje se 6 obroka celovitih žitarica nedeljno jer usporava razvoj ateroskleroze i stenoze.

Osim toga, pomaže i u borbi sa viškom kilograma.

Ko ne sme da ga koristi?

Osobe koje pate od celijakije- trajnog poremećaja podnošenja glutena ne smeju da konzumiraju bulgur.

Superhrana: Deset najzdravijih obroka na svetu, koji se spremaju za čas! (RECEPT)

(Stil.Kurir.rs)