genijalno

Trik koji smanjuje kalorije u testenini: Ako ih ovako jedete, sigurno se nećete ugojiti!

Oduševićete se kada pročitate na koji način možete bez griže savesti jesti testeninu

Objavljeno: 23.01.2020. 14:09h
Autor:
Foto: Shutterstock

Testenina je kod mnogih ljudi među omiljenim jelima, ali koliko god bila ukusna, sadrži skrob koji šteti zdravlju.

Naime, 100 grama testenine sadrži oko 390 kcal, a većinu od toga čini skrob koji se u našem telu pretvara u šećer, a to dovodi do nakupljanja masnih naslaga.

Međutim, postoji trik koji pomaže da smanjimo broj kalorija u testenini.

Naime, ne treba jesti odmah nakon kuvanja, već ohladiti i ponovo zagrejati.

Ovo otkriće je zapravo slučajan pronalazak u eksperimentu BBC-ove televizije u emisiji 'Trust Me, I'm a doctor'.

Testenina sa mlevenim mesom i kobasicom: Budi sva vaša čula i odmah nestaje sa stola! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ispitanici su morali da jedu testeninu, a nakon toga im je meren nivo šećera u krvi na svakih 15 minuta. Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale sveže skuvanu testeninu imali čak dvostruko viši nivo šećera u krvi nego oni koji su jeli iste količine ohlađene testenine, a zatim ponovo zagrejane.

Kada se ponovo zagreje, skrob u testenini se više ponaša kao onaj u bananama ili ovasu", kaže autor ovog otkrića dr. Kris van Tueleken.

Drugim rečima, podgrejani ostaci ručka ili večere, barem kada je reč o testenini je uvek zdravije rešenje. Naime, na taj se način smanjuje rizik od dijabetesa, kao i gojaznosti.

Testenina sa belim lukom i maslacem: Savršeni kremasti ručak koji će vas raspametiti! (RECEPT)