Zdrava hrana, zdravo telo
Iskreno o zdravoj hrani: Da li smo spremni da izbacimo aditive iz ishrane?
Zašto dajemo prednost ukusu nad zdravljem?
Autor:
"Nismo"! Bio bi odgovor većine ljudi kada bismo ih pitali na ulici. Ukusno je, a zdrava hrana je neukusna, reći će vam i ljudi iz vaše okoline. Međutim, ako bi znali da ih upravo zbog tog "ukusa" muče glavobolje, nemaju kvalitetan san, imaju osećaj naduvenosti, bole ih zglobovi? Možda bi se tada i odgovor promenio.
Naime, zahvaljujući brojnim istraživanjima, sada znamo da su za takvo stanje „krivi“ brojni pojačivači ukusa u prerađenim prehrambenim proizvodima, među kojima je i E 621 – natrijum glutamat (MSG), jedan od najopasnijih aditiva. Migrene i glavobolje koje izaziva ovaj pojačivač ukusa, samo je jedan od razloga zašto biste morali da kupujete namirnice u prodavnicama zdrave hrane.
Jednostavno je - zdrava hrana, zdravo telo!
Iskreno, nezdravi i masni prehrambeni proizvodi su najčešće vrlo ukusni, ali nam posle njih bude „teško“. Zadovoljni smo samo trenutno, dok grickamo ili jedemo. Razlog je u tome što se, zbog masti i raznih aditiva, odmah posle jela nivo šećera u telu podiže, a zatim naglo spušta. Osećamo nalet zadovoljstva i energije, ali je on kratkog daha. Takve nagle promene uzrokuju umor i malaksalost. Ako i vi odlučite da pređete na zdraviju ishranu, počevši od potpuno prirodnih čipseva od povrća i voća iz Srbije, već tokom prvih mesec dana ćete osetiti kako vam se telo polako budi. Ujutro ćete lakše ustajati, a tokom dana ćete imati više energije. Primetićete da vam je koža blistavija, a ukoliko u potpunosti izbacite „nezdrave elemente“ iz vašeg menija, u roku od mesec dana vaša će koža postati i čistija i glatkija, neće vas boleti zglobovi, a imaćete i više energije.
Zdravija fensi užina
Iskreno, sušeni čips od krompira brenda True Story bi vam se najviše dopao, a možete ga kupiti u prodavnicama zdrave hrane i velikim trgovinskim lancima. Postoje i čipsevi od cvekle, paškanata, šargarepe i slatkog krompira i svi imaju ukus prirodnih namirnica koje su osušene, a ne ukus E 621!
Iskreno, neće vam biti lako da se naviknete na ukuse bez aditiva, ali verujte da će vam vaš organizam biti zahvalan. Biće vam zahvalno i vaše dete ako mu spakujete čips od sušenog krompira ili šargarepe za užinu. Imaće zdravu, fensi grickalicu i svi će hteti da ga kopiraju.
Vi kao roditelj možete da budete mirni, jer je svo povrće i voće proverenog i unapred definisanog kvaliteta i gaji se u Srbiji – paradajz iz okoline Fruške gore, malina i višnja iz Šumadije, povrće iz Vojvodine. Kvalitet i zdravstvena ispravnost sirovina, kao i gotovih proizvoda kontrolišu se u akreditovanim laboratorijama.
(Uh, da. Morate da probate sušeni paradajz, kakvo bogatstvo ukusa u ručku. Možete ga sitno iseckati i staviti na tost premazan nekim sirnim namazom. Da ne verujete! )
Iskreno, sušenje je najprirodniji način čuvanja namirnica
Budućnost u čuvanju hrane pripada upravo sušenju, jer je najjednostavniji i najprirodniji način konzerviranja namirnica. Ovim superiornim procesom su hrana i svežina očuvane, s obzirom da je većina slobodne vode izvađena iz voća i povrća. Bez prisustva vode nije moguć ni jedan oblik života, pa tako ni mikroorganizama koji podstiču kvarenje namirnica. Proizvodi su dugotrajniji za čuvanje i puno lakši i jeftiniji za skladištenje i transport.
Bitna prednost sušenja u odnosu na druge načine konzerviranja je u tome što se jednostvnim potapanjem u vodu, sušene namirnice mogu koristiti kao sveže, tj. kvalitet namirnica se ne narušava i ne razlikuje od kvaliteta, ukusa i hranljivosti svežih.
Iskreno, mi smo oduševljeni ovim proizvodima, pa ih vama od zdravog srca preporučujemo!