Pravi savet

Evo zašto treba da jedemo hranu bogatu rastvorljivim vlaknima: Kada ovo naučite, regulisaćete težinu jednom zauvek!

Foto: Shutterstock

Sigurni ste da znate sve o namirnicama bogatim vlaknima i o tome koliko i kao ih treba jesti? Da li ste znali da postoje rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna?

Rastvorljiva vlakana se lako rastvaraju u vodi, razgrađuju se u želatinastu masu u delu creva poznatom kao debelo crevo. Vlakna se preobražavaju u supstancu sličnu gelu koji razgrađuju bakterije u debelom crevu oslobađajući gasove i nekoliko kalorija.

Rastvorljiva vlakna smanjuju apsorpciju masti i pomažu u regulaciji telesne težine. Kao gust raširen gel, rastvorljiva vlakna blokiraju masti koje bi se inače probavile i apsorbovale. Snižavanje holesterola, rastvorljiva vlakna sprečavaju da se holesterol razgrađuje i probavlja. Vremenom rastvorljiva vlakna mogu pomoći u snižavanju nivoa holesterola ili količine slobodnog holesterola u krvi. Stabilizovanje nivoa šećera u krvi (glukoze) , baš kao što sprečavaju apsorpciju masti, rastvorljiva vlakna usporavaju brzinu varenja drugih hranljivih sastojaka, uključujući ugljene hidrate.

Mnoge namirnice biljnog porekla sadrže i rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna