preukusno!
U izraelskoj kuhinji se falafel smatra nacionalim jelom: Zaljubićete se u obrok od leblebija! (RECEPT)
Kuglice falafela su spolja čvrste, a unutra mekane, a serviraju se sa raznim povrćem
Autor:
Falafel se služi u pita hlebu i sa prilozima: tahini, humus, kiselo povrće, ljuti sos itd. Poreklo falafela je nepoznato i kontroverzno: Egipat, Palestina, Izrael i drugi narodi tvrde da je falafel njihov recept. U izraelskoj kuhinji se falafel smatra nacionalim jelom.
Sastojci:
250 g sirovih leblebija, potopiti preko noći, što dužeda odstoje
pola luka (iseckan na krupno)
1 čen belog luka
Šolja i po peršuna i korijandera (2 struka peršuna i 1 korijandera), odnos može da se menja prema ukusu, a može da se koristi i nana
3 kašike brašna
2 i po kašičice soli
Kašičica praška za pecivo
Kašičica mlevenog kardamona
½ kašičice mlevenog kima
Ulje za prženje (oko 1,5 l)
Priprema falafela:
U blenderu usitniti leblebije tako da podsećaju na usitnjene orašaste plodove, da bude i sitnijih i krupnijih delova. Prebaciti u činiju.
Dalje, u blenderu usitniti luk i beli lik, peršun i korijander. Srednje usitnjeno – da se ne pretvoi u pastu.
Dodati ovu mešavinu leblebijama i promešati.
Dodati brašno, so, prašak za pecivo, začine
Formirati loptice veličine ping pong loptica
Zagrejati ulje u šerpi.
Tri najbolje zamene za dresing: Bogate vitaminima i mineralima, neverovatno ukusne!
Pržiti loptice oko 5 minita dok ne dobiju tamno braon boju i ne postanu čvrste, okretati u toku prženja. Ostaviti da se ocede na ubrusu.
Servirati sa tahinijem, humusom i prilozima po želji u pita hlebu: kupus salata, kiseli krastavci, krastavas sa jogurtom, paradajz, nar…
Savet plus:
Kuglice falafela su spolja čvrste a unutra mekane, pre stavljanja u pita hleb ih blago pritisnite, da bi bilo lakše da se zagrizu.