Pazite šta kupujete
Kako da prepoznate stare i loše jabuke: Izgled ume da prevari!
Nikada ne bi trebalo odseći truli deo jabuke a pojesti ostatak - ako je jedan deo loš, zapravo čitava voćka ne valja
Autor:
Jabuke su veoma ukusno i zdravo voće, ali postoje one koje ne bi trebalo da konzumirate.
Evo na šta treba obratiti pažnju pri izboru jabuka:
Rupice
Pregledajte da li jabuke imaju rupice, koje prave ili insekti ili buđ. Ne bi trebalo da jedete ni jedne ni druge - buđ iz očiglednih razloga, a ako su jabuku nagrizli insekti, ostavili su njenu unutrašnjost izloženu svemu i svačemu.
Čvrsta ili previše tvrda?
Jabuke treba da budu čvrste, ali malo "savitljive" pod prstima. Ako su tvrde kao kamen, znači da su potpuno dehidrirane i previše stare da se jedu.
Starost
Stegnite jabuku pesnicom, kao da hoćete da je iscedite. Zdravu i dobru jabuku nemoguće je iscediti rukama, pa ako počne da curi sok, ako je unutra previše mekana ili joj je ljuska izborana i slaba, bacite je - ta jabuka samo što nije istrulila.
Ruski endokrinolog tvrdi: Nemojte da lažete sebe, ovo voće goji više od mesa!
Pigmentacija
Tačke drugačije boje na jabuci mogu biti posledica pada sa drveta, što nije ništa strašno. Ali, lako ćete proveriti da li je u pitanju nešto drugo - na mestu koje je drugačije boje zasecite ljusku. Ako je "meso" i dalje belo i čvrsto, jabuka je u redu. Ako ima drugačiju boju, bacite je.
Napomena: Nikada ne bi trebalo odseći truli deo jabuke a pojesti ostatak, kao što mnogi rade. Ako je jedan deo loš, zapravo čitava jabuka ne valja.