PREPORUKA

5 odličnih razloga da umesto slatkiša jedete urme: Saveti i recept za energetske pločice!

3 urme dnevno prave razliku - evo i kako!

Objavljeno: 12.03.2019. 14:59h
Autor:
Foto: profimedia

Iako i nisu baš toliko popularne, urme spadaju u veoma važnu hranu za zdravlje našeg organizma. Urme mogu biti idealna zamena za dosta nezdravih deserata, a istovremeno nude dosta korisnih prednosti.

Urme su bogate nutrijentima, kao što su: vlakna, minerali, vitamini i enzimi.

3 urme dnevno prave razliku i to na ovaj način:

1. Poboljšavaju varenje

Prepune su rastvorljivih vlakana i odlično utiču na dobro stanje digestivnog trakta. Stimulišu creva da bolje rade, a takođe i predstavljaju deluju preventivno protiv dijareje i zatvora.

2. Protiv anemije

Anemija i nivo gvožda u organizmu su usko povezani. Anemija je ozbiljno stanje koje izaziva iscrpljenost i umor kod ljudi koji boluju od toga. Srećom, urme su prepune gvožđa, što pomaže krvi da slobodno i jako cirkuliše bez ikakvih prepreka!

3. Jačaju kosti i imunitet

Bogate su magnezijumom, selenom i manganom, pročišćavaju krv, jačaju kosti i imuni sistem. One će takođe obezbediti dovoljno energije da izdržite i najnaporniji dan!

4. Obezbeđuju energiju za ceo dan

Zahvaljujući prirodnim šećerima koji se nalaze u urmama, kao što su: glukoza, saharoza i fruktoza, urme daju energiju vašem telu tokom celog dana. Takođe, vlakna koja se nalaze u urmama su važna zbog toga što pružaju osećaj sitosti, a i dalje vam daju potrebnu energiju da budete aktivni.

5. Održavaju srce zdravim

S obzirom na to da imaju visok nivo kalcijuma, urme uspešno održavaju dobru i zdravu srčanu funkciju. One pritom i smanjuju loš (LDL) holesterol i to održava srce jakim i funkcionalnim.

Najbrži sočni kolač sa urmama i jabukama: Kad jednom probate, stalno ćete ga praviti! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ako ne znate kako da uključite urme u vašu ishranu, evo jednog slatkog recepta da počnete:

Energetska pločica sa urmama - RECEPT!

Potrebni sastojci:

  • pola šoljice kakao praha
  • 1/8 šoljice lomljenih sirovih badema
  • 1/8 šoljice seckanih urmi
  • 1 kašika cimeta
  • 1/3 topljenog kokosovog ulja
  • kokosove pahuljice (po želji)

Priprema:

Ubacite kakao prah, cimet i kokosovo ulje u jednu posudu i dobro promešajte. Prebacite smesu na papir za pečenje. Potom pospite bademe i urme po vrhu. Stavite smesu u frižider i služite ohlađeno.

Prijatno!

(Stil.kurir.rs)