7 PREDLOGA ZA RUČAK, PRIPREMITE SE ZA POČETAK POSTA: Meni najukusnijih POSNIH JELA odličnog ukusa uz koja ćete biti siti

Mnogima je dilema šta da kuvaju za vreme posta, donosimo 7 brzih recepata

Recepti
13:37h Autor:
7 PREDLOGA ZA RUČAK, PRIPREMITE SE ZA POČETAK POSTA: Meni najukusnijih POSNIH JELA odličnog ukusa uz koja ćete biti siti
Foto: Shutterstock

Uskršnji post je pred nama, a mnogi su u dilemi koju posnu hranu pripremiti, da u isto vreme bude ukusna i da može da zasiti. Donosimo vam predlog menija za najukusnija ponsna jela, za 7 dana u nedelji.

Crkva nalaže da post počnete na ulju, s tim što se sreda i petak poste na vodi. Subotom i nedeljom je dozvoljeno da se jede riba.

Krem čorba od paradajza (post na vodi)

Potrebno: 500 ml tečnog paradajza, 300 ml vode, 2 šargarepe, 1 glavica crnog luka, 2 krompira, so i biber, malo peršuna

Paradajz
foto: Thinkstock

Priprema: Luk, šargarepu i kompir skuvajte u malo vode zatim štapnim mikserom sve sameljite i dodajte tečni paradajz. Pustite da sve vri 15 minuta, dodajte so i biber i suvi peršun. Toplu čorbu poslužite uz kockice suvog hleba.

Pasulj prebranac

Potrebno: 500g belog pasulja Tetovca, 250 g crnog luka, malo ulja, malo bibera, aleve paprike i soli, lovorov list.

prebranac
foto: Shutterstock

Priprema: Stavite pasulj u lonac i nalijte vodu da prekrije pasulj. Pustite neka sve provri pa prospite tu vodu a sipajte drugu i u nju još dodajte krupno sečen crni luk. Kada se pasulj skuva tako da se odvaja korica, zapržite pasulj tako što ćete u tiganju da napravite "vruću zapršku" od ulja, brašna i aleve paprike. Zapržite pasulj i ostavite da vri još par minuta. Zatim, dodajte lovorov list i sve preručite u vatrostalnu činiju.

Zapecite pasulj u rerni na 250 stepeni Celzijusa dok se ne uhvati korica. Poslužite toplo uz turšiju.

Paprike punjene bukovačom (post na vodi)

Potrebno: 300 g pirinča, 300 g bukovače, 1 praziluk, so, biber, bosiljak, 8 paprika, 300ml sosa od paradajza, malo vode.

Punjene paprike
foto: Printscreen/youtube

Priprema: Praziluk i bukovaču sitno iseckajte pa je pomešajte sa opranim pirinčem, sve začinite biberom i sa soli pa napunite paprike sa tom smesom. Možete da koristite i suve paprike s tim što će vam biti potrebno više od 8 komada. Punjene paprike posložite u dublju šerpu pa nalijte paradajz sos i malo vode po njima. Šerpu možete da stavite na ringlu pa da paprike kuvate nekih sat vremena. Isto možete da je prekrijete folijom pa sve zapečete u rerni nekih sat i po. Prijatno!

Posna pica

Potrebno: 200 g kukuruza šećerca, malo luka, konzerva tunjevine, posni kačkavalj, masline, so i biber, dve podloge za picu, kečap

Priprema: Podlogu za picu premažite kečapom pa dodajte kukuruz(može i zaleđen), komadiće tunjevine, krupno isečen luk, poslolite pa preko narendajte kačkavalj i stavite masline. Sve zapecite u rerni na 200 stepeni.

Posna pica
foto: Bakina kuhinja

Rižoto sa povrćem

Sastojci:

  • 200 g kukuruza šećerca
  • 200 g pirinča, 200 g graška
  • 1 glavica luka
  • 2 šargarepe
  • susam po želji
  • ulje
  • so
  • biber
  • peršun
Rižoto, Pirinač, Pilav
foto: Shutterstock

U dublju šerpu izdinstajte luk i šargarepu koje ste narendali a zatim dodajte ostalo povrće. Posolite i stavite malo bibera a onda nalijte vode (oko 1,5l) i pustite da se povrće skuva. Pirinač dobro operite i dodajte ga skoro kuvanom povrću. Pustite da sve vri 5 minuta, a onda poklopite šerpu i sklonite je sa ringle. Dodajte prepečeni susam.

Tunjevina sa crvenim pasuljem:

Sastojci: konzerva tunjevine, konzerva crvenog pasulja, crni luk, paradajz, maslinovo ulje, so, biber, origano.

Salata
foto: Shutterstock

Priprema: Iscedite tunjevinu i crveni pasulj. Dodajte sitno seckani crni luk i paradajz. Začinite maslinovim uljem, solju, biberom i origanom.

Batat krompir sa tikvicama

Sastojci: 2 srednje velika batata, 2 tikvice, 2 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, sitno iseckana, 1 kašičica origana, So i biber po ukusu, Sveže seckani peršun za posipanje (opciono)

batat krompir
foto: preentscreen/Youtube

Priprema: Operite i ogulite batate. Isecite ih na kolutove debljine oko 1 cm. Operite tikvice i iseckajte ih na kolutove. U velikoj tiganju, zagrijte malo vode na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno iseckan beli luk u tiganj i pržite ga na vodi nekoliko sekundi dok ne zamiriše. Dodajte kolutove batata u tiganj i pržite ih oko 5-7 minuta dok ne postanu mekani i blago zlatno smeđi. Dodajte kolutove tikvica u tiganj zajedno sa origanom, solju i biberom. Nastavite kuvati još 5-7 minuta dok tikvice ne omekšaju, a batat postane sočan i ukusan.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs