NAPRAVITE DANAS 3 JELA I IMAĆETE KVALITETAN RUČAK 7 DANA: Spremaju se očas posla, veoma su ekonomična i ukusna

Donosimo vam recept za 3 jela uz koja ćete 7 dana imati ručak.

Recepti
NAPRAVITE DANAS 3 JELA I IMAĆETE KVALITETAN RUČAK 7 DANA: Spremaju se očas posla, veoma su ekonomična i ukusna
Foto: Shutterstock

Donosimo vam tri jela koja danima mogu da stoje u frižideru, a koja mogu da se kombinuju uz razne namirnice, u zavisnosti od čega svaki dan možete imati potpuno drugi obrok.

Količinu prilagođavate članovima svoje porodice, kao i vašim potrebama, a ono što je dobro jeste da za pripremu ovih jela ne treba puno vremena.

1. Bolonjeze sos

bolonjeze sos
foto: Shutterstock

Jedan dan možete da ga koristite za špagete, a ostatak sosa da čuvate u fižideru, a neki od narednih dana, sos može da se iskoristi za lazanje.

Sastojci:

  • 1 kg mlevenog mesa
  • 1000 ml pasiranog paradajza
  • 300 ml crvenog vina
  • 4 luka
  • 4 šargarepe
  • 4 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber

Priprema: Luk i šargarepu sitno nasecite i propržite na maslinovom ulju. Dodajte sitno seckani beli luk i kratko popržite. Dodajte mleveno meso i kuvajte dok ne omekša. Dodajte vino i sačekajte da alkohol ispari, pa dodajte pasirani paradajz. Kuvajte na laganoj vatri dok se sos ne zgusne.

2. Piletina sa začinima i sirom

Piletina
foto: Printscreen/youtube

Sastojci:

  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 800 g pilećih bataka i karabataka
  • 100 g luka
  • 50 g pančete
  • 3 čena belog luka
  • 50 ml belog vina
  • 100 ml paradajz pirea
  • 450 g smrznutog graška
  • 400 g krompira,
  • so, biber, suvi začin, naseckan peršun
  • 200 g kačkavalja

Priprema: Na zagrejanom ulju propržiti piletinu. Meso izvaditi, a u ulje dodati naseckan luk i propržiti. Zatim dodati naseckanu pančetu, sitno iseckan ili izgnječen beli luk i sve zaliti vinom i paradajz pireom.

Vratiti piletinu i posuti suvim začinom. Nastaviti dinstanje, uz dodavanje vode po potrebi, oko pet minuta. Zatim dodati kapar, grašak i naseckani krompir. Dinstati oko 20 minuta, dok povrće ne omekša. Po potrebi posolite i pobiberite, i pospite iseckanim peršunom. Pospite rendanim kačkavaljem i služite.

3. Pljeskavice od tikvica

Uštipci od tikvica, Tikvice
foto: Profimedia

Sastojci:

  • 2 tikvice
  • 2 veće šargarepe
  • 2 veće paprike
  • 8 čena belog luka
  • veza peršunovog lista
  • 4 jaja
  • 4 kašike prezli
  • 4 kašike brašna
  • So
  • Ulje

Priprema: Tikvicu oljuštiti i narendati kao za jabuke. Šargarepu narendati na sitn deo za koricu limuna. Papriku iseći na sitne kockice. Sve posoliti izmešati i ostaviti da odstoji 10 min. Ocediti dobro sok rukama. U ocedjen deo dodati gnječen beli luk, jaja, brašno, prezle i peršunov list. Dobro sjediniti masu i peći oko 40 minuta na 180 c.

Pljeskavice od tikvica takođe mogu duže da stoje u frižideru. Jedan dan možete da ih služite uz pire krompir, dok drugi možete da spremite neku jaču čorbu, nakon koje će vam dobro doći pljeskavice od tikvica.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs