30 TRADICIONALNIH JELA ZA 30 DANA: Domaćinski jelovnik, za sve koji nemaju vremena da razmišljaju šta da kuvaju

Znamo da je najteže osmisliti jelovnik za mesec dana ispred nas, stoga vam donosimo 30 ideja za domaćinski ručak

Recepti
09:05h Autor:
30 TRADICIONALNIH JELA ZA 30 DANA: Domaćinski jelovnik, za sve koji nemaju vremena da razmišljaju šta da kuvaju
Foto: Printscreen/youtube

Evo kako može izgledati plan 30 tradicionalnih srpskih ručkova za mesec dana:

Dan 1: Pasulj sa suvim mesom i kiselim kupusom

Sastojci:

  • 500g suvog pasulja
  • 200g suvog mesa (dimljena slanina ili suva rebra)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Kiseli kupus
Pasulj
foto: Aleksandar Tomic / Alamy / Alamy / Profimedia

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.

U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk i šargarepu na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte suvo meso iseckano na manje komade i kratko propržite.

Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.

Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.

Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.

Servirajte pasulj sa kiselim kupusom.

Dan 2: Ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom

Sastojci za ćufte:

  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • 2 kašike prezli
  • So, biber, peršun po ukusu

Sastojci za paradajz sos:

  • 500ml pasiranog paradajza
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, origano po ukusu
  • Sastojci za pire krompir:
  • 4 veće krompire
  • 50g putera
  • 100ml mleka
  • So, biber po ukusu
ćufte
foto: Printscreen Youtube/ Cookist Wowž

Priprema:

U posudi izmešajte mleveno meso, sitno iseckani luk, jaje, prezle, so, biber i peršun. Oblikujte ćufte.

U drugoj posudi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja. Dodajte pasirani paradajz i začine po ukusu. Kuvajte sos na laganoj vatri oko 15-20 minuta.

U drugoj šerpi skuvajte krompir, izgnječite ga i dodajte puter, mleko, so i biber. Dobro promešajte da se sjedini.

U tiganju propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Poslužite ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom.

Dan 3: Gibanica sa sirom i spanaćem

Sastojci:

  • 500g kora za pitu
  • 500g sira
  • 300g spanaća
  • 4 jaja
  • 200ml jogurta
  • 100ml ulja
  • So po ukusu

Priprema:

Spanać operite i kratko blanširajte u ključaloj vodi. Ocedite i sitno iseckajte.

Umutite jaja sa jogurtom, uljem i solju.

Umutite sir sa sitno iseckanim spanaćem.

U podmazanu tepsiju stavite koru, premažite je smesom od jaja i jogurta, pa dodajte smesu od sira i spanaća. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, završite sa premazom od jaja i jogurta.

Gibanicu pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-45 minuta ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Isecite gibanici na kocke i poslužite toplu.

Dan 4: Sarmice od kupusa punjene mesom

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šargarepa
  • 2 kašike paradajz pirea
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Kisela pavlaka za posluživanje
Sarma
foto: Printscreen/youtube

Priprema:

Kupus blanširajte u ključaloj vodi da listovi omekšaju. Ocedite i ostavite da se ohladi.

U posudi izmešajte mleveno meso, oprani pirinač, sitno iseckani luk i beli luk, rendanu šargarepu, paradajz pire, so, biber i suvi začin.

Na svaki list kupusa stavite malo smese od mesa i oblikujte sarmice.

Složite sarmice u dublju šerpu, prelijte vodom da prekrije sarmice i kuvajte na laganoj vatri oko 60-70 minuta.

Poslužite sarmice sa kiselom pavlakom.

Dan 5: Teleća čorba sa povrćem i rezancima

Sastojci:

  • 500g telećeg mesa isečenog na kockice
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 šolja rezanaca
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Svež peršun za posipanje
Teleća čorba
foto: Shutterstock

Priprema:

U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte teleće meso isečeno na kockice i kratko propržite da se zapeče sa svih strana.

Dodajte iseckanu šargarepu i krompir isečen na kockice. Prelijte sve vodom da prekrije sastojke.

Kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte rezance i kuvajte još 10 minuta.

Poslužite čorbu posutu svežim peršunom.

Dan 6: Musaka od krompira sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 1kg krompira
  • 500g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šolje mleka
  • 2 kašike brašna
  • 2 jaja
  • 100g rendanog sira
  • So, biber, suvi začin po ukusu
Musaka
foto: Pritnscreen/youtube

Priprema:

Krompir oljuštite, operite i isecite na tanke kolutove.

U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja, dodajte mleveno meso i pržite dok meso ne postane braon boje.

Umutite jaja sa mlekom, brašnom, solju i biberom.

U podmazanu tepsiju složite red krompira, red mesa, pa opet red krompira i red mesa.

Prelijte smesu od jaja i mleka preko musake, pospite rendanim sirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 45-50 minuta ili dok musaka ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Dan 7: Paprikaš od pilećih grudi sa domaćim rezancima

Sastojci:

  • 500g pilećih grudi isečenih na kockice
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 paprike
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 2 paradajza
  • 2 šolje domaćih rezanaca
  • 1 šolja supe od povrća ili pilećeg bujona
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Svež peršun za posipanje
Paprikaš
foto: Profimedia

Priprema:

U većoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte isečene pileće grudi i pržite dok ne postanu zlatno smeđe boje.

Dodajte iseckane paprike, šargarepu, krompir isečen na kockice i paradajz isečen na kriške.

Prelijte supom od povrća ili pilećim bujonom, začinite po ukusu i kuvajte na laganoj vatri oko 20-25 minuta ili dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte domaće rezance i kuvajte još 5-10 minuta.

Poslužite paprikaš posut svežim peršunom.

Dan 8: Punjene paprike sa pirinčem i mlevenim mesom

Sastojci:

  • 6 većih paprika
  • 250g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike paradajz pirea
  • So, biber, peršun po ukusu
  • Ulje za prženje
Punjene paprike
foto: Printscreen/youtube/moja šerpica

Priprema:

Operite paprike, odsecite im kapice i izvadite semenke i beli deo.

U posudi propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i dinstajte dok meso ne promeni boju.

Dodajte opran pirinač i kratko propržite.

Sklonite sa vatre i dodajte paradajz pire, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.

Napunite paprike ovom smesom.

Stavite punjene paprike u šerpu, prelijte ih malo vodom i kuvajte na laganoj vatri oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.

Dan 9: Pohovane šnicle sa krompirom salatom

Sastojci za šnicle:

  • 4 svinjske šnicle
  • So, biber po ukusu
  • Brašno za valjanje
  • 2 jaja, umućena
  • Prezle za valjanje
  • Ulje za prženje
Pohovane šnicle
foto: Shutterstock

Sastojci za krompir salatu:

  • 4 veća krompira, skuvana i iseckana na kockice
  • 1 glavica crnog luka, sitno iseckana
  • 2 kisela krastavčića, sitno iseckana
  • 2 kisela jabuka, sitno iseckana
  • 3 kašike majoneza
  • So, biber, peršun po ukusu
Krompir Salata
foto: Shutterstock

Priprema:

Šnicle posolite i pobiberite.

Uvaljajte ih prvo u brašno, zatim umućena jaja, pa u prezle.

Pržite šnicle sa obe strane u dubokom ulju dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Za krompir salatu, pomešajte skuvani krompir, crni luk, kisele krastavčiće, kisele jabuke, majonez, so, biber i sitno seckani peršun. Dobro promešajte.

Dan 10: Riblja čorba sa svežim povrćem

Sastojci:

  • 500g mešane ribe (šaran, som, smuđ)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 krompira
  • 1 paradajz
  • 1 paprika
  • 2 čena belog luka
  • So, biber, peršun po ukusu
  • Limunov sok
  • 1 litar riblje supe
riblja čorba
foto: Shutterstock

Priprema:

Crni luk, šargarepe, krompire, paradajz i papriku iseckajte na komade.

U šerpi propržite sitno iseckani crni luk i beli luk na malo ulja.

Dodajte iseckano povrće i dinstajte nekoliko minuta.

Dodajte isečenu ribu, prelijte ribljom supom i kuvajte dok riba i povrće ne omekšaju.

Začinite solju, biberom, limunovim sokom i sitno seckanim peršunom.

Poslužite toplu riblju čorbu sa svežim hlebom.

Dan 11: Čorbast pasulj sa dimljenim rebarcima

Sastojci:

  • 500g suvog pasulja
  • 200g dimljenih rebara
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu
Pasulj
foto: Bakina kuhinja

Priprema:

Pasulj potopite u vodu i ostavite da odstoji preko noći.

U velikoj šerpi propržite sitno iseckani luk na malo ulja dok ne postane staklast.

Dodajte dimljena rebra isečena na manje komade i kratko propržite.

Isperite pasulj i dodajte ga u šerpu zajedno sa lovorovim listom.

Prelijte sve vodom da prekrije pasulj i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok pasulj ne omekša.

Dodajte so, biber i suvi začin po ukusu.

Poslužite čorbast pasulj topao.

Dan 12: Punjene tikvice sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 4 veće tikvice
  • 300g mlevenog mesa (mešano svinjsko i goveđe)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 šolja pirinča
  • 1 konzerva paradajz sosa
  • So, biber, peršun po ukusu
Punjene tikvice
foto: Shutterstock

Priprema:

Operite tikvice i iseckajte im vrhove. Izdubite sredinu tikvica kašikom.

U tiganju propržite sitno iseckani luk i beli luk na malo ulja. Dodajte mleveno meso i pirinač, pa dinstajte dok meso ne postane braon boje i pirinač ne upije tečnost.

Dodajte paradajz sos, so, biber i peršun, pa kuvajte još nekoliko minuta.

Napunite tikvice smesom od mesa i pirinča.

Stavite punjene tikvice u vatrostalnu posudu, prelijte ih malo paradajz sosa i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta.

Poslužite punjene tikvice toplo.

Dan 13: Gulaš od junetine sa krompirom

Sastojci:

  • 500g junetine (isečene na kocke)
  • 4 krompira
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 paprike
  • 2 paradajza
  • 2 kašike paradajz pirea
  • 2 lista lovora
  • So, biber, paprika, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
Jagnjeći Gulaš
foto: Thinkstock

Priprema:

Isecite meso na kocke i propržite ga na malo maslinovog ulja dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte sitno iseckani crni i beli luk, šargarepu i papriku iseckane na kockice. Dinstajte dok povrće ne omekša.

Dodajte oljuštene i iseckane krompire, paradajz iseckan na kockice, paradajz pire, lovorov list, so, biber, papriku i suvi začin.

Dolijte vode da prekrije sve sastojke i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena ili dok meso i krompir ne omekšaju.

Poslužite gulaš topao.

Dan 14: Kuvani kiseli kupus sa kobasicama

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 4 kobasice
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 šargarepe
  • 2 lista lovora
  • So, biber, suvi začin po ukusu
Kiseli kupus
foto: Shutterstock

Priprema:

Kiseli kupus operite i iseckajte na manje komade.

U velikoj šerpi propržite sitno iseckani crni i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte kiseli kupus, šargarepu iseckanu na kolutove, lovorov list, so, biber i suvi začin.

Prelijte sve vodom da prekrije kupus i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena.

Dodajte kobasice i kuvajte još 20-30 minuta.

Poslužite kuvani kiseli kupus sa kobasicama topao.

Dan 15: Piletina sa pavlakom i pirinčem

Sastojci:

  • 4 pileća bela mesa
  • 1 šolja pavlake za kuvanje
  • 2 šolje pirinča
  • 2 šolje pilećeg bujona
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • So, biber, suvi začini po ukusu
  • Maslinovo ulje
Egzotična piletina, Piletina sa susamom, Piletina i pirinač, Piletina u sosu
foto: Profimedia

Uputstvo:

U tiganju zagrejte malo maslinovog ulja. Dodajte pileća bela mesa i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Dodajte sitno seckani luk i beli luk. Dinstajte dok luk ne omekša.

Dodajte pavlaku za kuvanje i pileći bujon. Posolite, pobiberite i dodajte suve začine po ukusu.

Kuvajte na srednjoj vatri oko 15-20 minuta dok se piletina ne skuva potpuno, a sos ne zgusne.

U međuvremenu, skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

Poslužite piletinu sa sosom preko kuvanog pirinča.

Dan 16: Punjene paprike sa povrćem i pirinčem

Sastojci:

  • 6 paprika
  • 1 šolja pirinča
  • 1 šargarepa, sitno iseckana
  • 1 crvena paprika, sitno iseckana
  • 1 tikvica, sitno iseckana
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, sitno iseckana
  • 1 konzerva paradajz pelata
  • So, biber, suvi začini po ukusu
  • Maslinovo ulje
Bakina kuhinja, Posne punjene paprike, Punjene paprike
foto: Bakina kuhinja

Uputstvo:

Operite paprike i odsecite im vrhove. Izvadite semenke i belu unutrašnjost.

U tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte sitno seckani luk i beli luk, pa dinstajte dok ne postanu staklasti.

Dodajte šargarepu, crvenu papriku i tikvicu. Dinstajte dok povrće ne omekša.

U međuvremenu, skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

Dodajte paradajz pelat i začine po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.

Uklonite tiganj sa vatre i dodajte kuvani pirinač. Promešajte dok se sve dobro ne sjedini.

Napunite paprike smesom od povrća i pirinča.

Stavite punjene paprike u pleh, prelijte ih malo maslinovim uljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta ili dok paprike ne omekšaju.

Dan 17: Prebranac sa slaninom i crnim lukom

Sastojci:

  • 500g pasulja (prebranca)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 150g slanine, iseckane na kockice
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šolje paradajz sosa
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
Pasulj Prebranac
foto: Shutterstock

Uputstvo:

Skuvajte pasulj (prebranac) prema uputstvu na pakovanju.

U tiganju, propržite crni luk na malo maslinovog ulja dok ne postane staklast.

Dodajte iseckanu slaninu i beli luk. Pržite dok slanina ne postane hrskava.

Dodajte kuvani pasulj i paradajz sos. Kuvajte još nekoliko minuta.

Posolite, pobiberite i dodajte suvi začin po ukusu.

Stavite smesu u pleh i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 20-30 minuta.

Dan 18: Đuveč sa pilećim belim mesom

Sastojci:

  • 500g pilećih belih fileta, iseckanih na kocke
  • 2 šolje pirinča
  • 1 crvena paprika, iseckana na kolutove
  • 1 zelena paprika, iseckana na kolutove
  • 1 šargarepa, iseckana na kolutove
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šolje paradajz sosa
  • So, biber, origano po ukusu
  • Maslinovo ulje
Đuveč
foto: Kurir TV

Uputstvo:

Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

Na srednje jakoj vatri, propržite crni luk i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.

Dodajte pileće belo meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte paprike, šargarepu i dinstajte nekoliko minuta.

Dodajte paradajz sos, so, biber i origano po ukusu. Kuvajte još 10-15 minuta.

Pomešajte smesu sa skuvanim pirinčem i poslužite toplo. Uživajte u jednostavnom i ukusnom đuveču!

Dan 19: Sarma od zelja sa svinjskim mesom

Sastojci:

  • 1 glavica kiselog zelja
  • 500g svinjskog mesa, mlevenog
  • 1 šolja pirinča
  • 1 luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, rendane
  • 2 kašike paradajz sosa
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Kisela pavlaka za serviranje
Sarma
foto: Shutterstock

Uputstvo:

Kiselo zelje očistite i odvojite listove.

U tiganju, propržite luk i beli luk na malo ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte svinjsko meso i dinstajte dok ne postane braon.

Dodajte rendanu šargarepu, pirinač, paradajz sos, so, biber i suvi začin. Kuvajte još nekoliko minuta.

Uvijte smesu u listove kiselog zelja.

Ređajte u vatrostalnu posudu, prelijte malo vode i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 40-50 minuta.

Poslužite uz kiselu pavlaku.

Dan 20: Pečenje sa krompirom i povrćem

Sastojci:

  • 1 kg svinjskog mesa (plećka ili but)
  • 1 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kolutove
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 crvene paprike, iseckane na trake
  • 1 glavica crnog luka, iseckana na kolutove
  • 4 čena belog luka, sitno seckana
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
Svinjetina, Pečenje
foto: Shutterstock

Uputstvo:

U vatrostalnu posudu stavite komade svinjskog mesa.

Oko mesa rasporedite isečen krompir, šargarepu, papriku, crni luk i beli luk.

Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i pokapajte maslinovim uljem.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 60-70 minuta ili dok meso i povrće ne budu mekani i blago zapečeni.

Dan 21: Čorba od paradajza sa rezancima

Sastojci:

  • 6 paradajza, iseckanih na kockice
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 šargarepa, iseckana na kolutove
  • 2 krompira, isečena na kockice
  • 100g rezanaca
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Peršun ili vlašac za posipanje
Paradajz čorba
foto: Profimedia

Uputstvo:

U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte iseckane paradajze, šargarepu i krompir. Dinstajte nekoliko minuta.

Dodajte vodu ili bujon da prekrije povrće i pustite da provri.

Kuvajte dok povrće ne omekša.

Dodajte rezance i kuvajte još nekoliko minuta dok rezanci ne budu skuvani.

Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.

Poslužite vruće posipano iseckanim peršunom ili vlašcem.

Dan 22: Pilav sa piletinom i pečurkama

Sastojci:

  • 500g pilećih grudi, isečenih na kockice
  • 2 šolje pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 200g pečuraka, iseckanih
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 4 šolje pilećeg bujona
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Peršun za posipanje
pilav sa piletinom i pečurkama
foto: Shutterstock

Uputstvo:

U dubljoj šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte pileće kockice i pržite dok ne dobiju zlatno smeđu boju.

Dodajte iseckane pečurke i šargarepu, dinstajte još nekoliko minuta.

Dodajte oprani pirinač i promešajte.

Dodajte pileći bujon i pustite da provri.

Smanjite temperaturu i kuvajte dok pirinač ne upije tečnost i ne bude skuvan.

Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.

Poslužite toplo, posuto iseckanim peršunom.

Dan 23: Punjeni patlidžan sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 4 patlidžana
  • 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1 šargarepa, rendana
  • 2 kašike paradajz sosa
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • Narendani kačkavalj za posipanje
ručak, punjeni patlidžan
foto: Igy the cook

Uputstvo:

Isecite patlidžane na pola po dužini i izdubite ih kašikom, ostavljajući oko 1 cm mesa sa strane.

U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte rendanu šargarepu, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.

Napunite izdubljene patlidžane smesom od mlevenog mesa.

Stavite punjene patlidžane u pleh, pospite narendanim kačkavaljem i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta.

Dan 24: Pasulj sa dimljenim mesom i ljutom paprikom

Sastojci:

  • 500g pasulja (boranija)
  • 200g dimljenog mesa (slanina ili suva rebra)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 krompira, isečena na kockice
  • 1 ljuta paprika, iseckana na kolutove
  • 2 kašike paradajz sosa
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje

Uputstvo:

Pasulj potopite u vodi preko noći ili ga kuvajte u ekspres loncu.

U velikoj šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte dimljeno meso, šargarepu, krompir, ljutu papriku i kuvajte još nekoliko minuta.

Dodajte kuvani pasulj, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu.

Nalijte vodom da prekrije sve sastojke i kuvajte na srednje jakoj vatri oko 30-40 minuta.

Dan 25: Teleća čorba sa povrćem

Sastojci:

  • 500g telećeg mesa, isečenog na kockice
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 krompira, isečena na kockice
  • 100g rezanaca
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • Maslinovo ulje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Peršun ili vlašac za posipanje
Teleća čorba
foto: Shutterstock

Uputstvo:

U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte isečeno teleće meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte šargarepu, krompir i dinstajte još nekoliko minuta.

Nalijte vodom da prekrije sve sastojke i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju.

Dodajte rezance i kuvajte još nekoliko minuta dok ne budu skuvani.

Posolite, pobiberite, dodajte suvi začin po ukusu.

Poslužite vruće, posipano iseckanim peršunom ili vlašcem.

Dan 26: Pohovani karfiol sa tartar sosom

Sastojci:

  • 1 glavica karfiola, razdvojena na cvetove
  • 2 jaja, umućena
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja prezli
  • Ulje za prženje
  • Za tartar sos:
  • 1 šolja majoneza
  • 2 kašike sitno seckanih kiselih krastavčića
  • 1 kašika sitno seckanog crnog luka
  • 1 kašika sitno seckanog peršuna
  • Sok od 1 limuna
  • So, biber po ukusu
pohovani karfiol
foto: Shutterstock

Uputstvo:

Karfiol skuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekša, ali ne previše.

U jednoj posudi pripremite umućena jaja, u drugoj stavite brašno, a u trećoj prezle.

Svaki cvet karfiola uvaljajte prvo u brašno, zatim u jaja, pa u prezle.

Zagrejte ulje u dubokom tiganju i pržite pohovani karfiol dok ne postane zlatno smeđ.

Za tartar sos, pomešajte sve sastojke i dobro promešajte.

Poslužite pohovani karfiol sa tartar sosom.

Dan 27: Gulaš od jagnjetine sa krompirom

Sastojci:

  • 500g jagnjećeg mesa, isečenog na kockice
  • 4 krompira, isečena na kockice
  • 2 glavice crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, iseckane na kolutove
  • 2 paradajza, isečena na kockice
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 2 šolje goveđeg bujona
  • 2 lovorova lista
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
Jagnjeći Gulaš
foto: Thinkstock

Uputstvo:

U šerpi, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte isečeno jagnjeće meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte šargarepu, krompir, paradajz, paradajz sos, lovorov list, so, biber i suvi začin po ukusu. Dinstajte nekoliko minuta.

Nalijte goveđi bujon i pustite da provri.

Smanjite temperaturu i kuvajte dok meso i povrće ne omekšaju i dok gulaš ne dobije gustu teksturu.

Poslužite toplo, po želji posipano seckanim peršunom.

Dan 28: Pita sa sirom i blitvom

Sastojci:

  • 500g kora za pitu
  • 300g sira, rendanog (može feta, sirni namaz ili drugi omiljeni sir)
  • 300g blitve, iseckane
  • 4 jaja
  • 200ml jogurta
  • 100ml ulja
  • So, biber po ukusu
Pita, Pita sa spanaćem
foto: Shutterstock

Uputstvo:

U posudi, umutite jaja, dodajte jogurt i ulje, pa dobro promešajte.

Dodajte rendani sir i iseckanu blitvu. Posolite i pobiberite po ukusu, pa ponovo promešajte.

U podmazan pleh stavite jedan red kora, premažite smesom od sira i blitve, pa ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.

Završite sa jednim slojem kora.

Presecite gibanici na rombove ili kvadrate, pa je stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni Celzijusa oko 40-50 minuta, ili dok ne dobije lepu zlatno smeđu boju.

Dan 29: Musaka od tikvica sa mlevenim mesom

Sastojci:

  • 4-5 srednjih tikvica, isečenih na kolutove
  • 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 šargarepe, rendane
  • 2 kašike paradajz sosa
  • 2 šolje rendanog kačkavalja
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje
Musaka od tikvica
foto: Tripod production

Uputstvo:

U tiganju, propržite crni luk i beli luk na malo maslinovog ulja dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte rendanu šargarepu, paradajz sos, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.

U podmazanu vatrostalnu posudu poređajte red tikvica, pa preko toga smesu od mesa, pa opet red tikvica i tako redom.

Poslednji sloj neka bude od tikvica.

Pospite rendanim kačkavaljem.

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta, ili dok musaka ne bude lepo zapečena i tikvice ne omekšaju.

Dan 30: Punjene paprike sa ajvarom i pavlakom

Sastojci:

  • 6 paprika (bilo koje boje)
  • 500g mlevenog mesa (teletina, svinjetina ili mešano)
  • 1 šolja pirinča
  • 1 glavica crnog luka, sitno seckana
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 2 kašike ajvara
  • 200ml pavlake za kuvanje
  • So, biber, suvi začin po ukusu
  • Maslinovo ulje

Uputstvo:

Operite paprike, odsecite vrhove i očistite ih od semenki.

Skuvajte pirinač prema uputstvu na pakovanju.

U tiganju, propržite crni luk i beli luk na maslinovom ulju dok ne postanu staklasti.

Dodajte mleveno meso i pržite dok ne dobije zlatno smeđu boju.

Dodajte kuvani pirinač, ajvar, so, biber i suvi začin po ukusu. Kuvajte još nekoliko minuta.

Napunite paprike smesom od mesa i pirinča.

Stavite punjene paprike u pleh, prelijte pavlakom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni Celzijusa oko 30-40 minuta. Poslužite toplo.

Ovaj plan obroka nudi raznovrsne i tradicionalne srpske specijalitete koji će zadovoljiti ukus svih članova porodice tokom meseca dana. Uživajte u pripremi i obroku!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs