TRPEZA ZA BADNJI DAN: Pijani šaran, rolnice sa tunjevinom i pastrmka sa pečurkama, jela koja će vas oduševiti

Na Badnji dan se posti, pa svaka tradicinalna, srpska, posna trpeza ne može da prođe bez bez ribe i krompira. Takođe, nezaobilazne su i pite, salate, kolači...

Recepti
16:06h Autor:
TRPEZA ZA BADNJI DAN: Pijani šaran, rolnice sa tunjevinom i pastrmka sa pečurkama, jela koja će vas oduševiti
Foto: Shutterstock

PASTRMKA SA PEČURKAMA

Sastojci

  • 4 manje pastrmke,
  • kašičica suvog biljnog začina,
  • 3 kašičice soka od limuna,
  • 150 g šampinjona,
  • 150 g bukovača,
  • 2 celerove stabljike,
  • 50 ml belog vina,
  • kašičica naseckanog peršuna,
  • 2-3 kašičice maslinovog ulja
Pastrmka
foto: Shutterstock

PRIPREMA

Očišćene pastrmke potopite u sok od limuna, a zatim natrljajte ribu suvim začinom. Na maslinovom ulju propržite ribu sa svake strane oko 5 minuta, a zatim je stavite na toplo mesto. Na istoj masnoći propržite narezane stabljike celera i pečurke te ih pržite 10-ak minuta, malo posolite, polite vinom i još kratko propržite. Tople pastrmke poslužite sa pripremljenim pečurkama i celerom i kuvanim krompirom.

PUNJENI ŠARAN

Sastojci

  • 1 šaran
  • 2 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 5 čena belog luka
  • 1 limun
  • peršuna po ukusu
  • origano, vegeta, so biber, ulje po ukusu
  • 2 dl belog vina

Još:

krompir, praziluk, paprika pečena iz zamrzivača ili sveža

Crni luk iseckati pa propržiti na vrelom ulju, posoliti, dodati rendanu šargarepu i još malo dinstati. U međuvremenu, šarana raseći na nekoliko mesta sa obe strane, ribu posoliti pa je namazati smesom od origana, ulja, rendane kore od limuna i sitno iseckanog belog luka. Temeljno premazati sve rezove ribe, zatim je staviti u nauljenu tepsiju. U mešavinu dinstanog luka i šargarepe dodati iseckani peršun ili sušeni, i malo vina. Napuniti ribu ovom smesom. Preostalo vino staviti u tavu, dodati malo vode, ulja i sok od jednog limuna, pa preliti preko šarana. Oko ribe staviti iseckan krompir, papriku i praziluk, posoliti i začiniti po ukusu. Peći ribu dok ne porumeni na 220 stepeni!

ROLNICE S TUNJEVINOM

Sastojci

  • 4 crvene paprike,
  • 200 g tunjevine iz konzerve,
  • 200 g posnog majoneza,
  • sok od pola limuna,
  • peršun, so, biber
rolnice sa tunjevinom
foto: Shutterstock

Priprema

Paprike ispecite na plotni ili u rerni, oljuštite ih i isecite na šire trake. Tunjevinu ocedite od ulja, izgnječite je viljuškom i pomešajte sa seckanim peršunom. Masu posolite, pobiberite i poprskajte sokom od limuna. Sve dobro izmešajte, pa stavljajte pomalo smese na svaku traku paprike i pravite rolnice. Pospite peršunom i poslužite hladno.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs