PONOS SRPSKE KUHINJE - DOMAĆE PIHTIJE: Jednostavan recept koji se brzo sprema, savršenog ukusa

Ovaj recept svi obožavaju, ukus je fantastičan, a pravi se lako

Recepti
Autor:
PONOS SRPSKE KUHINJE - DOMAĆE PIHTIJE: Jednostavan recept koji se brzo sprema, savršenog ukusa
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • kilogram svinjskih nogica (možete pomešati sa butkicama, repićima ili nečim drugim)
  • 2 glavice belog luka (možete staviti i manje ako ne želite da ovo bude dominantan miris)
  • so
  • začin po ukusu
  • biber
  • Svim ovim sastojcima, ukoliko volite, možete dodati listiće lovora ili peršuna, kako bi pihtije poprimile miris.
Pihtije
foto: Shutterstock

Priprema:

Pre kuvanja svinjske nogice morate dobro očistiti i oprati. Stavite ih u dublju šerpu, a preko njih naspite so i začin, listiće lovora ili peršuna, biber i beli luk. Ako ne želite da miris belog luka bude previše jak, možete ga dodati i naknadno, tokom nalivanja pihtija u tanjire.

Preko svega ovoga nalijte dosta vode (oko tri litre, ali može i više, jer se voda tokom kuvanja ne dodaje naknadno). Pihtije se kuvaju dosta dugo, tri do četiri sata u zavisnosti od mesa, sve dok se meso ne odvoji od kostiju, a u šerpi ostane vrlo malo vode.

Ukoliko beli luk niste već dodali, u tanjire u koje ćete sipati pihtije stavite po čen belog luka. Kako bi što bolje pustio aromu, naseckajte ga na sitnije deliće. Sitno morate naseckati i skuvano meso. U tanjire najpre lepo rasporedite meso, a zatim nalijte preostalu zamućenu tečnost u kojoj se meso kuvalo. Ostavite da se ohlade, a onda ih smestite u frižider, kako bi se što bolje stegle.

Možete ih razliti i u jednu veću tepsiju, pa ih kada se stegnu naseći na kockice i tako služiti. Preko njih možete posuti malo aleve paprike.

Pihtije će imati najbolji šmek ukoliko ih pripremate od dimljenog mesa.

Dodatni savet: Ukoliko ne želite da na površini bude previše masnoće, pre izlivanja u tanjire možete iz lonca u kojem su se pihtije kuvale sa vrha pokupiti suvišnu masnoću.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs