PROFESIONALNI KUVAR NAM JE PODELIO RECEPT ZA KISELI KUPUS: Samo ovako će da traje do leta, a da se ne pokvari

Ne koristi se nijedan drugi dodatak osim kupusa, soli i vode.

Recepti
11:05h Autor:
PROFESIONALNI KUVAR NAM JE PODELIO RECEPT ZA KISELI KUPUS: Samo ovako će da traje do leta, a da se ne pokvari
Kiseli kupus, Foto: Shutterstock

Dugogodišnji beogradski profesionalni kuvar Slobodan Petrović, podelio je sa nama svoje dragoceno iskustvo o tome kako najbolje ukiseliti kupus, tako da traje sve do leta, a da se ne pokvari.

Evo nekoliko ključnih saveta koje je Slobodan podelio:

1. Vreme za kiseljenje kupusa:

"Idealno vreme za kiseljenje kupusa je kraj jeseni ili početak zime. U tom periodu temperatura u prostoriji bi trebalo da bude oko 20 stepeni Celzijusa. Nakon što se kupus ukiseli, temperatura treba da padne na oko 10-15 stepeni, kako bi se proces fermentacije zaustavio."

Kiseli kupus
foto: Shutterstock

2. Odnos kupusa i soli:

Slobodan preporučuje da se koristi odnos od oko 3 do 3,5% soli u odnosu na količinu kupusa. Na primer, na 100 kg kupusa (što je oko koliko staje u bure od 200 litara), trebalo bi dodati otprilike 3 do 3,5 kg soli. Ne koristi se nijedan drugi dodatak osim kupusa, soli i vode.

Kiseli Kupus
foto: Shutterstock

3. Procedura kiseljenja kupusa:

"Postupak započinje tako da kupus ostavite da odstoji dan-dva kako bi otpustio višak vode. Nakon toga, spoljni listovi se očiste, koren se izdubi, a kupus se ređa u bure. U izdubljeni deo kupusa sipa se so. Bure se zatvara i tek sutradan se naliva vodom u kojoj je preostala količina soli rastvorena. Nakon nekoliko dana, kada kupus počne da ispušta vodu i so, treba povremeno izbacivati tu vodu i so putem ventila na dnu bureta i zatim je vratiti u bure. Ovaj postupak se ponavlja svakodnevno u početku, a zatim sve ređe kako se proces fermentacije odvija. Važno je da se kupus održava pod vodom tokom celog procesa. Ako se kupus ukiseli, a temperatura u prostoriji je i dalje visoka, možete koristiti vinobran da biste zaustavili proces fermentacije."

4. Preporuka za čuvanje bureta:

Bure za kiseljenje kupusa trebalo bi čuvati u prostoru sa odgovarajućom temperaturom, bez direktnog izlaganja sunčevim zracima, idealno u podrumu. Dužina fermentacije direktno zavisi od temperature - ako je previše hladno, proces će trajati duže.

Kiseli Kupus
foto: Shutterstock

5. Bure za kiseljenje kupusa:

Slobodan je napomenuo da je koristio isključivo plastična bureta, ali nije imao iskustva sa drvenim ili drugim materijalima.

"U kuhinjama, drveni i drugi materijali prirodnog porekla često nisu preporučljivi zbog standarda HACCP koji su uvedeni u Srbiji."

Saveti koje je Slobodan Petrović podelio omogućavaju vam da ukiselite kupus na najbolji način, tako da može da potraje sve do leta i da uživate u ukusima domaće kisele zimnice.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs