savršenstvo ukusa

ZAPEČENI KAMAMBER NA 2 NAČINA: Jednostavan recept za topljeni sir koji kada jednom probate - PRAVIĆETE STALNO

Ovaj ukusni i začinjeni topljeni sir ide savršeno uz čašu dobrog, a verujte nam da će postati nezaobilazan zalogaj na svakom druženju i sa stola će nestati u trenu.

Recepti
Autor:
ZAPEČENI KAMAMBER NA 2 NAČINA: Jednostavan recept za topljeni sir koji kada jednom probate - PRAVIĆETE STALNO
Foto: Shutterstock

Kamamber je meki francuski sir od kravljeg mleka iz Normandije upokavon u maloj drvenoj kutiji. Savršen je prilog na stolu ako pravite meze, a može vam poslužiti i kao sos u koji možete da umačete - šta god poželite.

Istostirajte malo hleba, prelijte ga maslinovim uljem, umočite hleb u topljeni kamamber i naspijte čašu omiljenog belog vina… Zvuči kao kombinacija iz snova, zar ne?

Topljeni kamamber je neverovatno jednostavan za pripremu, a na mirise kojima će ispuniti kuhinju niko neće ostati ravnodušan. Ovaj specijalitet će sa stola će nestati u trenu.

U nastavku vam donosimo dva načina, za svačiji ukus:

I NAČIN

Sastojci:

  • Sir kamamber
  • 1 čen belog luka
  • grančica svežeg ružmarina
  • Maslinovo ulje

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 °C. Izvadite kamamber iz omota i položite ga nazad u drvenu kutijicu. Ako je u pakovanju nema, poslužite se aluminijumskom folijom. Od nje napravite gnezdo u koje ćete jednostavno položiti sir. Oštrim nožem zasecite vrh sira, iseckajte beli luk na sitno i stavite u proreze koje ste napravili na siru.

Prelijte kamamber maslinovim uljem i pospite odozgo svež ruzmarin.

Kamamber stavite na pleh za pečenje i pecite ga 20 minuta na 180°C, dok blago ne porumeni.

Kamamber sir
foto: Shutterstock

II NAČIN

Sastojci:

  • Sir kamamber
  • Med
  • Mevena čili papričica
  • grančica majčine dušice
  • Krupna so

Priprema:

Izvadite kamamber iz omota i ostavite ga samo u drvenoj kutijici. Zasecite sir i u rezove sipajte medom ili javorov sirup tako da uđe unutra kako bi se ukusi sjedinili.

Posipijte mlevene čili papričice po siru i krupnu morsku so, a na kraju na njega položite grančicu, dve sveže majčine dušice.

Pecite na 180°C oko 20 minuta.

Poslužite ga pečenog uz tostirani hleb, kojim možete lako zagrabiti rastopljeni sir i naravno zalijte belim vinom.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs